Lavrov: ABD Libya’da ateşkes çabalarına katkı sağlarsa memnuniyet duyarız

Lavrov, Çavuşoğlu’nun ABD’nin Libya meselesinin çözümünde daha aktif rol oynaması yönündeki açıklamasını olumlu bulduğunu belirtti

Fotoğraf: AP

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Video konferans yöntemiyle düzenlenen Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) toplantısında Libya’daki ateşkes çabalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Rusya özel oturumu sonrası düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplayan Lavrov, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ABD’nin Libya meselesinin çözümünde daha aktif rol oynaması yönündeki açıklamasını olumlu bulduğunu ifade ederek, “Libya’da, Suriye’de veya başka yerlerde krizin üstesinden gelmek için yapılacak her türlü yapıcı yardım memnuniyetle karşılanır" dedi.

Lavrov şöyle devam etti:

Eğer ABD, Libya'daki nüfuzunu bu ülkede derhal ateşkes sağlanmasını isteyen Rusya ve diğer ülkelerin çabalarına destek vermek için kullanırsa, bunun son derece olumlu olacağını düşünüyorum. Libya, Suriye ya da herhangi bir ülkede krizi aşmaya yönelik her türlü yapıcı katkıdan yalnızca memnuniyet duyarız

ABD’nin Libya’daki sorunun çözümü için hangi somut adımı atacağı konusunda bir fikri olmadığını vurgulayan Lavrov, "ABD'liler, Rusya'nın Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından temsil edildiği Berlin Konferansı'na katıldılar. Konferansta alınan kararı onaylayan BM Güvenlik Konseyi kararının altına imza attılar. Trablus'ta bulunan ve çatışmanın taraflarından biri olan Ulusal Mutabakat Hükümeti'ni tanıdıklarının altını çiziyorlar” ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, ABD’ye çağrıda bulunmuştu

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, 11 Haziran'da yaptığı açıklamada, ABD’nin Libya'da çok aktif olmadığını belirterek, “Belki bunun nedeni geçmişte yaşanan travmalar da olabilir. Bu bölgenin istikrarı ve bölgede istenmeyen durumların engellenmesi, NATO'nun ittifakının da faydasınadır. Dolayısıyla, ABD'nin de burada hem ateşkesin sağlanması hem de siyasi süreçte biraz daha aktif rol oynaması lazım" demişti.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU