Yerel gazete, medya üzerindeki 'baskıya' böyle tepki gösterdi: Var ol AK Parti, harikasın CHP, alkışlar MHP, bu vekil bir harika!

Siyasilerin duymak istedikleri şeylerin yazılması konusunda ‘baskı’ kurma hamlelerini ‘kapak’ niteliğinde bir ilk sayfa ile gündeme taşıyan Çanakkale’nin yerel gazetesi Çan’ın Sesi’nin genel yayın yönetmeni Hüseyin Bayyar ile konuştuk

Hüseyin Bayyar: 58 yıldır yayındayız, değişmeyen tek şey siyasetin baskısı / Fotoğraf: Independent Türkçe

Siyasetin, halkı verilen mesajlara inandırarak kitleleri yönlendirme girişimleri, geçmişten günümüze karşılaşılan bir durum.

Siyasilerin medya üzerinde baskı yoluyla basın özgürlüğüne müdahale ettiğine yönelik tartışmalar da her dönemin başlıca sorunları arasında yer alıyor.  

Çanakkale’de yayın yapan Çan’ın Sesi gazetesi, ‘bazı siyasilere’ tepkisini, üç gün önce ironik bir dil ile ilk sayfasına taşıdı.

Siyasetin medya üzerinde kurduğu ‘baskıya’, “Bu vekil bir harika dostum” başlığıyla tepki gösteren Çan’ın Sesi gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Bayyar, o manşetin sebebini Independent Türkçe'ye anlattı. 

“Birilerini sürekli alkışlamak zorundasınız ki, size ticari ya da başka alanlarda hak tanınsın”

Bayyar, siyasilere yönelik eleştirel sayfa hazırlığı fikrinin ortaya çıkışına ilişkin “Gazetemiz 58 yıl önce yayına başladı. 3. kuşak temsilcilerimiz görevi sürdürüyor. 58 yıldır benzer tepkiler ortaya çıkıyor. Birilerini sürekli alkışlamak zorundasınız ki, size ticari ya da başka alanlarda hak tanınsın" dedi.

"Hayatta kalmak istiyorsanız, bir güruha dahil olmak zorunda bırakılıyorsunuz" diyen Bayyar, "Objektif iş yapmak çok zor. Ancak biz yerel de olsak, küçük bir kitleye hitap ediyor da olsak, bu duruma direnmeye, gazetecilik yapmaya çalışıyoruz. Bir partiyi ya da bir kişiyi hedef almadan halkı bilgilendirmeye, işimizi yapmaya yapıyoruz. İlçemizde, şehrimizde, ülkemizde ve hatta tüm dünyada, süregelen bir durum sözkonusu. Siyasetin medya üzerindeki baskısını eleştirerek, kanayan bu yaraya dikkat çekmek istedik. Çıkış noktamız La Fontaine masallarıydı. Fikir gelişerek şimdiki halini aldı” ifadelerini kullandı.

 

Hüseyin Bayyar Çan'ın Sesi.jpg
Hüseyin Bayyar / Fotoğraf: Çan'ın Sesi

 

“Siyasiler, ‘Devlet, millet için vardır’ görüşüne dönmeli”

Bu fikrin Türkiye’de gündem olmasını bekleyip beklemediklerini de sorduğumuz Hüseyin Bayyar, “Gazetemizin ilk sayfasını görenlerin projeyi sahipleneceğini zaten düşünüyorduk ama beklediğimizden de çok kişiye ulaştı. Gerçekten çok yayıldı, duyuldu. Çok olumlu tepkiler aldık. Bu durumu göz önünde bulundurunca, bir kez daha dünyada böyle bir baskının var olduğunu düşünüyoruz. Hiçbir medya kuruluşu birilerinin arka bahçesi olmamalı. Kimse kimseye methiyeler düzmek zorunda olmamalı. Siyasiler, ‘Devlet, millet için vardır’ görüşüne dönmeli. Yeri geliyor STK’lar bile bastırılmaya çalışılıyor. İronik bir dille, eleştirel yaklaşımda bulunduk. Sahiplenildikçe büyüyeceğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Ne olmuştu?

Çanakkale’nin yerel gazetelerinden Çan’ın Sesi’nin 13 Haziran Cumartesi tarihli baskısının birinci sayfasında, “ÇOK YAŞA CHP, VAR OL AK PARTİ, ALKIŞLAR MHP’ye, İYİ PARTİ BÜYÜKSÜN, MHP’Li BAŞKAN ÇOK SÜPER, EFSANE AK PARTİ’Lİ BAŞKAN, BRAVO CHP’Li BAŞKAN, BU VEKİL BİR HARİKA DOSTUM” başlıkları atılmış, “BUGÜNKÜ 1. SAYFAMIZ TAM İSTEDİĞİNİZ* GİBİ SEVGİLİ SİYASİLER!” ifadeleri kullanılmıştı.

 

Çan'ın Sesi foto.jpg
Fotoğraf: Çan'ın Sesi

 

Gazete ‘bazı siyasileri’, “Haklarında sürekli iyi şeyler okumak isteyen, aleyhte hiçbir yazıya tahammülleri olmayan ve bunun için hakaret, tehdit dahil HER YOLA başvuran bazı siyasilere çağrımızdır. HALK İÇİN İYİ VE GÜZEL ŞEYLER YAPIN. Aksi halde bizi susturamazsınız” cümleleriyle eleştirmişti.

 

DAHA FAZLA HABER OKU