Hindistan'da hastaları öpücükle iyileştirdiğini iddia eden Müslüman şifacı Kovid-19'dan öldü, 19 kişiye koronavirüs bulaştırdığı saptandı

Hindistan'da koronavirüsü iyileştirdiği iddiasıyla inek idrarı içme partileri de düzenlenmişti

Hindistan'da Kovid-19'a yakalanan yaklaşık 180 bin kişi iyileşti (AFP)

Hindistan’ın Madya Pradeş eyaletinin Ratlam bölgesinde, koronavirüs hastalarının ellerini öperek iyileştirdiğini iddia eden Müslüman şifacı 4 Haziran’da koronavirüs nedeniyle öldü.

OpIndia'nın haberine göre şifacı olduğunu iddia eden kişinin ölümünün öğrenilmesinin ardından yetkililer harekete geçti. Yetkililer şifacıyı tedavi amacıyla ziyaret eden insanları tespit etmeye çalışıyor.

Kişilerin kimliğinin belirlenmesinin ardından kan örnekleriyle gerçekleştirilen testlerin sonucunda yetkililer en az 19 kişinin testinin pozitif çıktığını söyledi. 

Bölgede koronavirüs enfeksiyonuna yakalanan kişilerin sayısı istikrarlı biçimde artmaya devam ederken, yetkililer şifacı olduğunu iddia eden en az 29 kişiyi de takibe aldı ve devletin oluşturduğu karantina merkezlerine yerleştirdi. 

Yetkililer bu kişilerin testlerinin tamamlanmasının ardından karantina merkezinden çıkmasına izin verildiğini doğruladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bahsi geçen şifacıyla bağlantı olarak koronavirüs vakalarının arttığının görüldüğü Ratlam bölgesi, şu an ülkede koronavirüsün merkezlerinden biri haline geldi. Müslüman şifacı koronavirüs hastalarının ellerini öperek tedavi uyguladığını iddia ediyordu. 

Ratlam’da 9 Haziran’da saptanan 24 koronavirüs vakasının 13’ünün şifacıyla temas kurduğu belirlendi. 

Dr. Pramod Prajapati, bu kişilerin uyguladığı yöntemin virüsün taşınması ihtimalini barındırdığı için özellikle tehlikeli olduğunu söyledi. Bu kişilerin hastalara içirdikleri suları da üflediği biliniyor. Kovid-19 hastalığının ağızdan ve burundan çıkan küçük damlacıklar aracılığıyla yayılması nedeniyle, bu tip eylemlerin virüsün yayılması açısından ciddi risk teşkil ettiği ifade edildi. 

Öte yandan, ineklerin kutsallığına inanan Hindu bir grup da daha önce inek idrarı içme partisi düzenlemişti. Her ne kadar ülkede uzmanlar, inek idrarının herhangi bir hastalık üzerinde etkili olduğuna yönelik kanıt olmadığını söylese de Tüm Hindistan Hindu Birliği isimli grubun düzenlediği partiye yaklaşık 200 kişi katılmıştı. 

Buna ek olarak 500’den fazla uzman, Hindistan’da şifalı olduğu iddia edilen inek dışkısı, idrarı ve sütü üzerine hükümetin finansal olarak desteklemeyi tasarladığı araştırma önerisine tepki göstermişti. 

Hindistan’da şu ana kadar yaklaşık 344 bin koronavirüs vakası tespit edildi. Kovid-19’dan hayatını kaybedenlerin sayısıysa 10 bine yaklaştı. 

 

Independent Türkçe, OpIndia

DAHA FAZLA HABER OKU