Rus hava savunma sistemi Pantsir'e Türk rakip: Hisar sahaya indi

Bazı parçalarının İdlib’de denenmeye başlandığı iddia edilen Hisar HSS hakkında bilgi veren Savunma Uzmanı Hakan Kılıç, “Hisar, Rus Pantsirler gibi kendi başına hareket edebilme özelliğine sahip bir sistem” dedi

Türkiye tarafından geliştirilen Hisar hava savunma sisteminin yakın gelecekte TSK'nın envanterine girmesi bekleniyor / Fotoğraf: Savunma Sanayi

Türkiye son yıllarda hava savunmasını güçlendirmek için çaba içerisinde.

Uzun menzilli hava savunma ihtiyacını karşılamak için Rusya’dan bir filo S-400 sistemi alan Türkiye,  diğer taraftan da kendi imkanlarıyla alçak ve orta menzilli hava savunma sistemi geliştirme konusunda ciddi ilerleme kaydetti.

Bu konuda özellikle Hisar adlı bir hava savunma sistemi (HSS)üzerinde çalışmalarda sona yaklaşılmak üzere.

Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, 8 Haziran 2020'de NTV’de katıldığı programda Hisar HSS’yle ilgili önemli bilgiler vererek, alçak irtifaya sahip Hisar–A için seri üretime başlandığını söyledi.

Demir, orta menzile sahip Hisar-O’ya ilgili soruyu ise stratejik durumu nedeniyle cevaplamazken, sistemin bazı parçalarının sahada olduğunu belirtti ancak sahanın neresi olduğunu açıklamadı.

İdlib'de deneniyor iddiası

Demir’in Hisar’ın sahada denendiği açıklaması savunma sanayisi meraklıları arasında heyecan yaratırken, İdlib içerisine veya sınırına gönderildiği iddia edildi.

Türkiye’nin geçen aylarda İdlib’e ABD yapımı Hawk orta menzilli hava savunma sistemleri sevk ederek bunları İdlib merkeze yakın bir noktada konumlandırdı.

hakann.jpg
Hakan Kılıç / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Bahar Kalkanı projeyi hızlandırdı

Bahar Kalkanı sürecinde hava savunma sistemlerine duyulan ihtiyaçtan dolayı Hisar orta menzilli füzenin geliştirilmesi çalışmalarına ağırlık verildiği kaydedilmişti.

Savunma Uzmanı Hakan Kılıç, Hisar projesi hakkında Independent Türkçe’nin sorularını yanıtladı.

Kılıç, HİSAR-O'nun, ilk testinin 23 Temmuz 2014 tarihinde, Aksaray’da başarıyla gerçekleştirildiğini belirtti.

“Sahanın İdlib olduğunu söyleyenler çoğunlukta”

“Şu an ise Savunma Sanayii Başkanlığı Başkanı İsmail Demir’in açıklamasından öğrendiğimiz kadarı ile sahada görev yapıyor, deneniyor” diyen Kılıç, “Bu sahanın İdlib olduğunu savunma sosyal medyasında söyleyenler çoğunlukta olmakla birlikte, bu konunda kimse resmi açıklama yapmadı” ifedelerini kullandı.

hisar.jpg
Kılıç, Hisar'ların tıpkı Rus hava savunma sistemi Pantsirler gibi kendi başına görev yapabilen tek araç üzerinde bir sistem olduğunu söyledi / Fotoğraf: Savunma Sanayi

 

“Pantsir gibi kendi başına görev yapabilen bir sistem”

Kılıç, Hisar’ın özellikleriyle şu bilgileri verdi:

Hisar sisteminin alçak irtifaya hitap eden Hisar-A ve orta irtifaya hitap eden Hisar-O olmak üzere iki türü olduğunu söyleyen Kılıç, şu bilgileri verdi:

Hisar-A tıpkı son günlerde medyada meşhur olan Pantsir hava savunma sistemi gibi kendi başına görev yapabilen tek araç üzerinde bir sistem. Ancak onun gibi kamyon değil, zırhlı paletli ara üzerinde ve menzili ondan düşük ama onun gibi kendi radarını ve füzesini üzerinde taşıyor.

ASELSAN sitesinde resmi olarak irtifa bilgisi olmadığından irtifa değeri konusunda çeşitli yorumlar var ama alçak irtifa olduğunu biliyoruz ve yatayda menzili 15 km.

Mevcut hava savunma sistemlerimizden en önemli farkı zırhlı birliklerle birlikte arazide mobil olarak görev yapabilmesi ve anti-radyasyon füzelerine karşı çok süratli şekilde yer değiştirip yeniden pozisyon alabilecek zırhlı paletli araç üzerinde olması.

pantsir.jpg
Rusların Pantsir HSS'leri Suriye ve Libya'da yaygın kullanılıyor / Fotoğraf: Wikipedia

 

Hisar-O, kritik tesisleri koruyacak

Hisar-O’nun ise 25 km yatayda menzile sahip olduğunu belirten Kılıç, tabur ya da kritik tesislerin korumasını sağlayacağını kaydederek, “Her birinde 6 füze olan 3 adet batarya ile yani 18 füze ile batarya seviyesi görev yapıyor ki bu tabur seviyesinde atışa hazır 54 füze lançerine çıkabiliyor. Tüm hava savunma sistemimize entegre görev yapabildiği gibi kendi radarı ile kendi başına da görev yapabilir” diye konuştu.

hisanmanşet.jpg
Kılıç, Hisar-O'ların 25 km. menzile sahip olacağını kaydetti / Fotoğraf: Savunma Sanayi 

 

Hedefe yaklaşırken ikinci motoru ateşliyor

Kılıç, Hisar hava savunma sisteminin en ayırt edici özelliğini ise şöyle anlattı:

Hava savunma füzelerinin etkinliği (hız ve manevra kabiliyeti), ilk fırlatıldığı andan etkinlik menzilinin sınırına gelene kadar ciddi miktarda düşmekte, bu durum da tehdit hava unsurlarının füze tarafından vurulmadan kaçma şansını artırmaktadır. Bu teknoloji sayesinde HiSAR füzeleri, akıllı algoritmaları ile hedefine az mesafe kaldığında ikinci motorunu ateşleyerek son manevra evresinde çok yüksek etkinlik kabiliyeti kazanmaktadır.” Yani füze terminal aşamada ikinci motoru ateşleyerek hız ve manevra yeteneğini kaybetmeden hedefi kovalayabiliyor.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU