Putin: ABD’deki protestolar ülke içindeki bazı derin krizlerin tezahürü

Putin, ABD’nin siyasi sistemindeki en büyük sorunun, siyasi partilerin kendi çıkarlarını halkın çıkarının üstünde bir yere konumlandırması olduğunu kaydetti

Fotoğraf: AP

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, George Floyd’un polis şiddeti sonucu hayatını kaybetmesi sonrası ABD’de başlayan protesto gösterilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Rossiya 1 televizyonuna açıklamalarda bulunun Putin, "ABD ya da başka ülkelerde olanlar konusunda çok dikkatli yorum yapmaya ya da hiç yapmamaya çalışıyorum. Orada olanlar bazı derin iç krizlerin bir tezahürü” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump’un iktidara gelmesinden itibaren bu gibi sorunların çıktığını ifade eden Putin, “Bunu aslında uzun zamandır gözlemliyoruz Donald Trump’ın iktidara gelmesinden beri, zafer elde etmesi, hem de kesinlikle gözle görülür demokratik bir yolla bir zafer elde etmesinden beri... Kaybeden taraf ise meşruluğunu şüphe altında bırakmak için her türlü masalı uydurdu" diye konuştu.

“Valiler ‘Sen bir uzaklaş, git’ diyor”

Bazı eyalet yöneticilerinin Trump’ın talimatlarına verdikleri tepkiler karşısında şaşkınlığını dile getiren Putin şöyle devam etti:

Demokrasi nedir? Halkın gücüdür, burası doğru. Ancak halk en üst makamları seçiyorsa, halkın güvenini almış bu üst makamların, yürütme organlarının çalışmalarını ülkenin büyük çoğunluğunun çıkarlarını garanti altına alacak şekilde inşa etme yetkisi bulunur. ABD’de ise ne mi oluyor? Devlet başkanı ‘Böyle böyle yapmamız gerek’ diyor, valiler de ‘Sen bir uzaklaş, git’ diyor

Putin koronavirüs salgınının da ABD'deki diğer sorunları açığa çıkardığını belirtti.

ABD’nin siyasi sistemindeki en büyük sorunun siyasi partilerin kendi çıkarlarını halkın çıkarının üstünde bir yere konumlandırması olduğunu ifade eden Putin, bu nedenle ülkede salgınla ilgili durumdan kurtulmanın zor olduğu değerlendirmesini yaptı.

“Rusya salgından kendinden emin bir şekilde kurtulacak”

Rusya’daki koronavirüs salgınına ilişkin değerlendirmeler yapan Putin şunları kaydetti:

Biz belli başlı zorluklar, sorunlar, kayıplar olduğunda oldukça uyum içinde çalışıyoruz. Yani çalışıyoruz ve koronavirüsle ilgili durumdan kendimizden emin bir şekilde, en az kayıpla kurtulacağız. Tanrıdan ileride böyle olmasını dilerim. Ancak ABD’de böyle olmayacak.

ABD’deki bu durumun yönetim sisteminden kaynaklı olduğunu belirten Putin, Rusya’da yönetimin tüm kanatları, bakanlar kurulu ve bölge liderlerinin ‘tek bir ekip’ gibi çalıştığını söyledi.

Putin, Rusya’da hükümette veya bölgelerde hükümet veya devlet başkanının dediğini yapmak istemeyenlerin olmadığını düşündüğünü ifade etti.

 

Independent Türkçe, Sputnik

DAHA FAZLA HABER OKU