ABD Büyükelçiliği'nden "Metin Topuz" açıklaması: Kararın süratle üst mahkeme tarafından bozulmasını diliyoruz

FETÖ soruşturması kapsamında 8 yıl 9 ay hapis cezası verilen ABD İstanbul Başkonsolosluk irtibat görevlisi Metin Topuz hakkında bir açıklama yapan ABD Büyükelçiliği "Derin hayal kırıklığı içindeyiz" ifadesini kullandı

ABD'nin Ankara'daki büyükelçilik binası/ Fotoğraf: Reuters

FETÖ ile bağlantılı eski polis müdürleri ve askerlerin yanı sıra firari eski savcı Zekeriya Öz'le irtibatlı olduğu iddia edilen ve casusluk suçlaması yöneltilen ABD İstanbul Başkonsolosluk irtibat görevlisi Metin Topuz'a yargılandığı davada, 8 yıl 9 ay hapis cezası verilmesinin ardından ABD Büyükelçiliği bir açıklama yaptı. 

Açıklamayı sosyal medya hesaplarından yayınlayan Elçilik, kararla ilgili "derin hayal kırıklığı içinde olduklarını" söyleyerek, "Bu kararı destekleyecek inandırıcı bir delil görmediğimiz gibi, kararın süratle üst mahkeme tarafından bozulmasını diliyoruz" ifadelerini kullandı. 

Metin Topuz için "Yaklaşık 30 yıldır iki ülke yetkililerinin ve vatandaşlarının takdirini kazanan önemli çalışmalar yapmıştır" diyen Elçilik, "Talimatlarımız doğrultusunda, Türkiye ve ABD kolluk kuvvetleri arasındaki işbirliğini geliştirmiş; her iki ülkedeki insanların güvenliğine katkıda bulunmuştur" açıklamasını yaptı. 
 


ABD Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada "Sayın Topuz’un resmi görevlerine ilişkin iddialar, yerel çalışanlarımızın ABD hükümeti adına ve ikili ilişkilerimizi geliştirmek amacıyla yürüttükleri önemli çalışmaların kapsam ve mahiyetini çarpıtmaktadır" denildi. 

Büyükelçiliğin açıklamasından önce 6,80 lira seviyesinde seyreden Dolar/TL kuru, 6,8268'e kadar çıktı. 

Ne olmuştu?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, yabancı uyruklu ve misyon görevlilerinin, FETÖ'nün 17-25 Aralık 2013'teki yargısal darbe teşebbüsü ile 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin davalarda yargılanan eski polis müdürleri, askerler ve firari eski savcı Zekeriya Öz ile irtibatlarına ilişkin soruşturma başlatmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu çalışma sonucunda ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz, eski polis müdürleri ve eski savcı Öz ile irtibatının ortaya çıkması üzerine gözaltına alınmıştı.

Topuz, emniyetteki işlemlerinin ardından 4 Ekim 2018'de İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğince 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme', 'devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etmek' ve 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs etme' suçlarından tutuklanmıştı.

İddianamede Topuz'un, 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis ile 'devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme, hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek, verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme ve gizliliğin ihlali' suçlarından ise 20 yıldan 35 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istenmişti. 


Independent Türkçe, İHA

DAHA FAZLA HABER OKU