Prostat ameliyatı sonrası idrar kaçırma ve ereksiyon sorunları: Nevrotik erkeklerde daha fazla görülüyor

Yapılan bilimsel araştırmaya göre hastaları kişilik testlerine tabi tutmak tedaviye katkı sağlayabilir

Prostat kanseri, İngiltere’deki erkekler arasında en yaygın kanser türü olarak biliniyor / Fotoğraf: Getty

Conrad Duncan – The Independent

Yeni bilimsel çalışmaya göre, yüksek düzeyde nevrotik olan erkeklerin, prostat ameliyatı sonrası idrar kaçırma ve ereksiyon sorunları yaşama ihtimali daha yüksek.

Araştırma, prostat kanserine yakalanan hastalara kişilik testi yapmanın ameliyat sonrasındaki iyileşme sürecini hızlandıracağını gösteriyor.

Yeni bulgulara göre, nevrotik erkeklerin yüzde 20’si prostatın alınmasından sonra “idrar kaçırma, ereksiyon ve bağırsak problemleri”ne maruz kalabiliyor.



Bugüne kadar, prostat kanseri ameliyatı sonrasında görülen farklı semptomların, cerrahi tekniklerden  ve kanserin farklı evrelerde olmasından kaynaklandığı düşünülüyordu.

Ancak Barselona'daki Avrupa Üroloji Birliği Kongresi'ne sunulan araştırma, ameliyat sonuçlarına yansıyan başka bir faktörün de hastanın kişiliği olabileceğini ortaya koyuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılara göre prostat kanseri hastalarının en iyi şekilde tedavi edilmesi için onlara kişilik testi uygulanmalı.

Söz konusu araştırmada, Oslo'daki Üniversite Hastanesi’nde prostatı tamamen alınan 982 erkek incelendi. Ameliyat sonrası iyileştiğini belirten 761 erkeğe de nevroz testi yapıldı.

Nevrotiklik düzeyi yüksek çıkan katılımcıların iyileşme sürecine dair anketlerinde, sonuçların pek de iç açıcı olmadığı görüldü.

Araştırmaya öncülük eden Profesör Karol Axcrona, konuyla ilgili şunları söyledi: 

“Erkeklerin yaklaşık 5’te biri, nevrotiklik testinde, beklenenin çok üzerinde puanlar aldı. Bu kişilerin, prostat kanseri ameliyatı sonrasında, daha fazla olumsuzluk yaşadığı tespit edildi. Bu sonuç, hastanın kişiliğinin iyileşme sürecindeki etkisini gösteriyor. Kanser tedavisinde nevrozlar da göz önünde bulundurulmalı. Ancak bu testi başka araştırmalarda da denemek gerek.”

Nevroz; obsesif-kompulsif bozukluk, anksiyete bozukluğu ve fobi gibi fonksiyonel zihinsel bozukluklar kategorisinde yer alıyor.

Ayrıca gelişmiş ülkelerdeki erkeklerin yaklaşık 4’te birinin yüksek derecede nevrotik olduğu tahmin ediliyor.


 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/health

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU