Washington, Libya'daki 'hibrit' Rus savaşının farkına geç vardı

Çıkmaza giren Libya’daki iç savaş geçen hafta doğu bölgesinin komutanı olan Tümgeneral Halife Hafter'in komutası altındaki Rus destekli güçlerin geri çekilmesi nedeniyle dönüşüme tanık oldu

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin (AFP)

Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH), Rusya’nın uyarılarına karşı tepki vereceğini ve Moskova’nın Libya’ya hava üssü inşa etmesini engellemek için ülkenin batısındaki stratejik iki bölgeyi ele geçirmek için harekete geçeceğini duyurdu.

Türkiye tarafından desteklenen UMH, kıyı kenti Sirte ve şu anda 14 Rus MiG-29 ve Su-24 uçağı bulunan Cufra (Jufra) hava üssünü ele geçirmeyi planladığını bildirdi.

Çıkmaza giren Libya’daki iç savaş geçen hafta doğu bölgesinin komutanı olan Tümgeneral Halife Hafter'in komutası altındaki Rus destekli güçlerin geri çekilmesi nedeniyle dönüşüme tanık oldu.

Libya İçişleri Bakanı Fethi Başağa, UMH’nin bölgesel kazanımlar elde etme kararları bulunduğunu duyurdu. Hükümet yönetimindeki diğer isimlerin de Sirte’nin kontrol altına alınması konusunda Rusya tarafından yapılan uyarıları kabul etmediğini, bunun Moskova tarafından kırmızı çizginin aşılması olarak görüleceğini vurguladı.

İngiliz The Guardian gazetesinin manşetinde, ‘Rusya, Libya’daki etki alanları konusunda anlaşmaya varmaya çalışıyor. Doğuda Moskova, batıda ise Ankara nüfuza sahip” ifadeleri yer aldı.

UMH, geçen hafta yaklaşık bir yıldır Hafter güçleri tarafından Trablus’a uygulanan ablukayı kaldırdı.

Hafter, Sisi’nin desteğine güveniyor

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi geçen cumartesi günü yaptığı açıklamada, pazartesi gününden itibaren ateşkes ilan ederek siyasi görüşmelere devam edilmesi yönündeki girişimi desteklediğini bildirdi. Ancak çağrısı UMH tarafından reddedildi. Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Kahire’ye Hafter’e destek vermeyi bırakma çağrısında bulunarak “Vakit geldi” dedi.

Putin onaylı ‘hibrit savaş’

Başağa, UMH’nin siyasi görüşmelerde bulunacağı bilgisini verdi. Ancak bunun Sirte ve Cufra Üssü’nü geri aldıktan sonra başlayacağını vurguladı.

Yapılan değerlendirmeler Libya'daki Rus ‘hibrit’ savaşını geç fark eden ABD’nin Rusları söz konusu hava üssünden çıkarma taahhüdünü memnuniyetle karşıladığı yönünde.

Rusya, Libya’da faaliyetlerini açık bir şekilde yürütmüyor. Bunun yerine bayraksız uçaklar ve bin kadar yabancı savaşçı kullanıyor.

UMH’den yapılan açıklamalarda iki Rus ‘paralı askerin’ yargılanmasının planlandığı bildirildi. Açıklamada söz konusu askerlerin Libya'da demokrasiyi sabote etmeye çalıştığını gösteren belgeler olduğu kaydedildi.

Türkiye ile imar sözleşmeleri

Yapılan değerlendirmeler Türkiye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Birleşmiş Milletler (BM) silah ambargosunun ardından UMH’ye kamu desteği sağlamaya karar vermesinden bu yana geçen dönemde mücadeleyi kazandığı yönünde. Türkiye şimdi yeniden imar sözleşmeleri ve Doğu Akdeniz'de gaz anlaşmaları ile belirlediği hedefte ilerliyor.

Libya Ulusal Petrol Şirketi tarafından geçen pazar günü yapılan açıklamada Hafter güçlerinin aylarca kapattığı ve ülkenin en büyük petrol alanı olan Şerare Petrol Sahası’nda üretimin yeniden başladığı duyuruldu.

Trablus'un 900 kilometre güneyindeki petrol sahasında günde 315 bin varil üretim yapılıyor. Bu da Libya'nın ham üretiminin yaklaşık üçte birini karşılıyor. Ancak söz konusu petrol sahası milisler tarafından sık sık saldırıya uğruyor. Ulusal Petrol Şirketi’nden ocak ayında yapılan açıklamada bir pompa istasyonundaki vanaların kapatıldığı ve bunun Şerare’de üretimin durmasının hazineye 5,2 milyar dolardan fazlaya mal olduğu duyurulmuştu.

Libya'daki BM misyonu da siyasi müzakerelerin yeniden başlatılması çağrısında bulundu. Ayrıca ‘derin bir endişeye neden olan raporlar’ doğrultusunda soruşturma yapılmasının talep edildiği ve cesetlerin Trablus'un güneyindeki Hafter güçlerinin kontrolü altındaki Tarhuna kasabasındaki bir hastanede bulunduğu öne sürüldü.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Abay

https://www.independentarabia.com/node/125621

 

DAHA FAZLA HABER OKU