Cephede gerileyen Hafter, ateşkes arayışında

Son dönemde Türkiye’nin desteklediği BM tarafından tanınan Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) güçleri karşısında gerileten Halife Hafter, müttefiki olan ülkeler aracılığıyla ateşkes ve siyasi çözüm arayışına girdi

UMH güçleri karşısında gerileyen Hafter, siyasi çözüm arayışına girdi / Fotoğraf: AA

General Halife Hafter’in başında olduğu Libya Ulusal Ordusu (LUO), 2014 yılından beri ülkenin yönetimini ele geçirmek için Birleşmiş Milletler tarafından tanınan Trablus merkezli meşru Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne karşı savaşıyor.

Tobruk’u kendisine merkez yapan Hafter, Birleşik Arap Emirlikleri, Rusya ve Mısır gibi ülkelerin de silah, paralı asker desteği ile ülkenin ciddi bir bölümünde hakimiyet kurmuş, Trablus’a kadar ilerlemişti.

Ancak Türkiye ve Libya arasında geçen Kasım ayında yapılan savunma işbirliği anlaşmasının ardından Türkiye’nin desteği ile toparlanan UMH güçleri pek çok noktada Hafter güçlerini püskürterek Sirte şehrine kadar ilerledi.

Cephede gerileyen Hafter ise uzun süredir uzak durduğu ateşkes talebini şimdi müttefiki ülkeler aracılığıyla bizzat istemeye başladı.

Hafter ve müttefikleri bu kapsamda 6 Haziran'da Mısır'ın başkenti Kahire'de toplandı.

Yapılan görüşmelerin ardından Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, Hafter ve siyasi müttefiki Akile Salih, ortak bir basın toplantısı düzenleyerek, 8 Haziran itibarıyla Libya genelinde ateşkes öngören "Kahire Bildirgesi" isimli bir duyuru yaptı.

Rusya, Fransa, BAE, Ürdün, Suudi Arabistan ve Arap Birliği'nden "Kahire Bildirgesi" isimli girişime destek açıklamaları geldi.

Daha önce ateşkes girişimlerine sıcak bakmıyordu

Hafter,  daha önce 12 Ocak'ta sağlanan ateşkes, 19 Ocak'ta Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen Libya konferansı ve BM himayesindeki Ulusal Diyalog Konferansı gibi birçok girişimdeki ateşkes çağrılarıns sıcak bakmamıştı.

Hafter milisleri, anlaşmanın ardından Trablus'un Mitiga Uluslararası Havalimanı'nı bombalamış, başkent ve çevresini uçuşa yasak bölge "ilan ederek" bölgeye yaklaşan sivil uçakları vurma tehdidinde bulunmuştu.

Yine 14 Nisan 2019’da Trablus’ta yapılması planlanan Libya’daki Diyalog Konferansı için 4 Nisan’da Trablus’u ziyaret eden BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in bulunduğu sırada şehir bombalanmıştı.

Hafter yine Berlin Konferansı’nda alınan gerilimi düşürme kararlarına da uymamış bundan dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen 26 Ocak'ta yaptığı açıklamada bu duruma işaret ederek, "Hafter ne Moskova'da, ne Berlin'de bu sürece uymuştur” demişti.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU