Protestocuların üzerine kamyonetini süren adam Ku Klux Klan lideri çıktı

ABD'nin Virginia eyaletinde ırkçılık karşıtı eylemcilerin üzerine aracın süren adamın beyazların sütünlüğünü savunan ırkçı grubun liderlerinden olduğu açıklandı

Sldırıyı yapan Harry Rogers'ın bir sonraki duruşması 18 Ağustos'ta yapılacak (Reuters)

ABD'nin Virginia eyaletinde aracını bir grup "Siyahilerin Hayatı Önemlidir" eylemcilerinin üzerine süren kişinin ırkçı örgüt Ku Klax Klan'ın (KKK) liderlerinden biri olduğu ortaya çıktı.

Polis yetkililerine Virginia eyaletindeki KKK'nin lideri olduğunu söyleyen Harry Rogers adlı kişi tutuklandıktan sonra çıkarıldığı mahkemede kasten yaralama, saldırı ve darp ayrıca mülke zararla suçlandı.

Polisin açıklamasına göre George Floyd'un öldürülmesi sonrası ırkçılığa ve polis şiddetine karşı karşı binlerce kişilik eylemlere sahnne olan eyaletin başkenti Richmond'da yaşanan olayda Rogers, sürdüğü kamyoneti hızlandırıp eylemcilerin üzerine sürdü.

Saldırıda bir kişi hafif yaralandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

36 yaşındaki Rogers'ın aynı zamanda Konfederasyon Yurtseverleri Uyanışı Ulusal Birliği organizatörü olduğu ve 4 yıl önce Klu Klux Klan üyelerinin giydiği beyaz cüppelerle tek kişilik bir protesto eylemi yaptığı da açıklandı.

Henrico savcısı Shannon Taylor "Sanık kendi açıklamaları ve sosyal medyadaki inceleme sonucu anlaşıldığı üzere, tanınan bir Klu Klux Klanı lideri ve Konfederasyon propagandacısı. Nefret suçuyla suçlanmasının gerekli olup olmadığı değerlendiriliyor" dedi.

Taylor "Anayasadaki toplanma hakkını kullanan barışçı eylemciler şiddetten korkmak zorunda kalmamalı. Bunu 2017'de Charlottesville'de yaşadık. Bu korkunç suçun cezasız kalmayacağın sözü veriyorum" dedi.

2017'de Virginia'nın Charlottesville şehrinde beyazların üstünlüğünü savunan grupların yürüyüşünü protesto eden eylemcilerin üzerine aracını süren ve bir kişinin ölümüne, 19 kişinin yaralanmasına yol açan James Fields adlı kişi geçen yıl nefret suçundan müebbet hapse mahkum edilmişti.

 

Independent Türkçe, NBC, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU