BM: Dünya genelindeki ölümlerin 4’te biri çevre kirliliğiyle bağlantılı

‘İnsanlığı karanlık bir geleceğe doğru sürükleyen bu yolda yürümeye devam mı edeceğiz yoksa sürdürülebilir kalkınma yoluna mı gideceğiz? Bu, siyasi liderlerin hemen şimdi yapması gereken bir seçim’

Plastik atıklar Nairobi’de yapılan büyük çevre toplantısında tartışılan meseleler arasındaydı / Fotoğraf: ÇKÖ - Çevre Koruma Örgütü

Birleşmiş Milletler, dünya genelindeki her 4 ölümden birinin insan kaynaklı çevre sorunlarıyla ilgili olduğunu açıkladı.

Yüzlerce bilim insanı tarafından hazırlanan yeni rapora göre hava ve su kirliliğiyle modern çiftliklerin tahrip ettiği topraklar, sağlığımız için büyük bir tehlike yaratıyor.

2015 verilerine göre, her yıl yaklaşık 9 milyon insanın ölümü, yalnızca kirlenmeyle ilgili. En büyük tehlikeyi de açık ve kapalı alanlardaki hava kirliliği oluşturuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayrıca, atıkların içme suyu sistemlerine sızmasıyla yakın gelecekte, enfeksiyonların tedavisinin daha da zorlaşması ve dirençli mikropların, ölümlerin en önemli nedeni haline gelmesi bekleniyor.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı Yardımcı Direktörü Joyce Msuya, konuyla ilgili şunları aktardı:

 

“Şu an bir yol ayrımındayız. İnsanlığı karanlık bir geleceğe doğru sürükleyen bu yolda yürümeye devam mı edeceğiz yoksa sürdürülebilir kalkınma yoluna mı gideceğiz? Bu, siyasi liderlerin hemen şimdi yapması gereken bir seçim.”

 

BM ekibi, ülkelere sebep olduğu tahribatla ilgili sorumluluk alması ve gerekli politikaları en kısa zamanda uygulaması için çağrı yaptı.

Ekibe göre, her ülke gayri safi milli hasılasının yüzde 2’sini su kaybı ve çevre tahribatından kaçınmak için ayırdığında, ekonomik büyüme de güvence altına alınabilir.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Irmak Göksu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU