Kırımlı insan hakları örgütleri: Rusya, gözaltı merkezindeki tutukluları salgın sırasında uygun olmayan koşullarda tutuyor

İnsan hakları savunucuları merkezdeki tutuklululara koronavirüs testi yaptırılmadığını, tutuklulara maske ya da dezenfektan verilmediğini belirtiyor

Kırımlı insan hakları örgütleri Kovid-19 salgını sırasında Rusya'nın gözaltı merkezindeki tutukluların sağlığı nedeniyle endişeli (AP)

Kırım İnsan Haklarını Koruma Örgütü ve diğer sivil toplum örgütleri, Rusya'nın ilhak ettiği Kırım'da ciddi insan hakları yaşandığı gerekçesiyle Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne (UNHCR) başvuruda bulundu

Örgütün mesajında "Kırım'daki sürgün yerleri ve gözaltı merkezlerinde Kovid-19'un yayılmasıyla mücadele amacıyla bir dizi kısıtlama konuldu. Ancak Kırım İnsan Hakları Örgütü'nün gözlemleri sırasında ortaya çıkan gerçek durum ciddi endişe kaynağı" dendi.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Örgüt, Rusya Federal Cezaevi Servisi'nin "1 Nolu gözaltı merkezi"nde 6 'ya kadar tutuklunun birarada tutulduğu "karantina hücresi" oluşturduğunu iddia etti.

Kovid-19 belirtileri gösteren kişilerin barada uygun hijyen ve temizlik önlemleri alınmadan hatta sıcak su olmadan tutulduğu, tutuklulara koronavirüs testi yapılmadığı sadece vücut sıcaklıklarının ölçüldüğü öne sürüldü.

Tutuklulara maske ya da dezenfektan verilmediği de ileri sürüldü. Örgüt, Rusya'nın bölgedeki cezaevlerinde Kovid-19 yayılımıyla mücadelede uluslararası kurumların tavsiyelerine uymadığını da savundu.

Kırım'da yaklaşık 400 Kovid-19 vakası bulunuyor.

 

Independent Türkçe, 112 Ukraine

DAHA FAZLA HABER OKU