Ender görülen bir cilt hastalığa sahip insanlar yerleşik güzellik algısına meydan okuyor

Bugüne kadar doğum izlerini kimseye göstermemiş kadınlar ve erkekler, toplumdaki güzellik kalıplarına karşı çıkan sergi için objektiflerin karşısına geçti

Konjenital melanositik nevüs adı verilen cilt hastalığını taşıyanlar, görünüşlerindeki farklılık nedeniyle olumsuz tepkilere maruz kalabiliyor

Tedavi edilemez bir cilt hastalığıyla dünyaya gelen kişilerin portrelerinin yer aldığı “Beni Şimdi Nasıl Görüyorsun?” başlıklı sergi Londra’da kapılarını ziyaretçilere açtı. 

Londralı fotoğrafçı Brock Elbank’ın konjenital melanositik nevüs (KMN) adlı hayatı tehdit eden hastalığı taşıyan insanları en doğal halleriyle çektiği kareler Oxo Tower Wharf binasında sergileniyor.

Caring Matters Now adlı İngiliz KMN yardım kuruluşunun desteğiyle hazırlanan ve dünyaya “içinde olduğunuz cildi sevin” mesajı veren sergide, “geleneksel güzellik algısına” meydan okuyan 30 farklı portre fotoğrafı yer alıyor. 

 



 

Yardım kuruluşunun sözcüsü, “KMN’li insanlar, ender görülen durumlarından dolayı kendilerini genellikle tecrit edilmiş hissediyor. Bu insanlar görünüşlerindeki farklılık nedeniyle karşılaştıkları olumsuz yorumlarla baş etmek zorunda kalıyor. Bu da kendilerine duydukları saygının azalmasıyla sonuçlanıyor” dedi. 

Ulusal Ender Görülen Hastalıklar Kurumu’na (NORD) göre, KMN doğum sırasında var olan ve vücudun yüzde 80’ine kadar yayılabilen ciltteki renkli alanın büyümesi olarak biliniyor. Bu hastalığın pigment içeren hücrelerden gelişen ve bir tür cilt kanseri olarak tanımlanan melanom için risk oluşturduğu kaydediliyor. 

NORD’nin bu hastalıkla ilgili tanımlamasında şu ifadeler yer alıyor: 

KMN, açık kahverengiden siyaha kadar değişen lekeler ya da plaklar şeklinde olabilir, değişen şekillerde ortaya çıkabilir, neredeyse her boyutta yüzey alanını ya da vücudun herhangi bir bölümünü kaplayabilir.

Küçük ya da orta boyutta KMN’nin en az 100 doğumdan birinde gerçekleştiği tahmin edilirken, hesaplamalara göre yetişkinler için vücudun en az 20 santimetresini kaplayan büyük çaptaki KMN’nin görülme olasılığınınsa 50 bin doğumda bir olduğu belirtiliyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/fashion

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU