Binden fazla sağlık çalışanı harekete geçti: Koronavirüsü bahane ederek ABD'deki protestoları engellemeyin

Yakın zamanda protestoların Kovid-19 enfeksiyonlarını artıracağında dair endişeler dile getirilmişti

Biber gazının kullanımı Portland, Denver ve Seattle'da geçici olarak durduruldu (AP)

ABD’de pek çok sağlık çalışanı, açık mektup yayımlayarak, koronavirüse yönelik sağlık endişeleri bahane edilerek ülke genelindeki protestoların engellenmemesi çağrısında bulundu.

Bin 200’den fazla imzanın yer aldığı açık mektup, ırksal adaletsizliğe yönelik protestoda bulunan kişilere uygulanan zarar verici yöntemlerin azaltılmasına odaklanıyor.

CNN'in haberinde bir kısmının Washington Üniversitesi Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Bölümü’nde yer aldığı belirtilen imzacılar, “Bu mektubu, Kovid-19 nedeniyle halk sağlığına yönelik risk oluşturduğu gerekçesiyle gösterileri kötülediği görülen artan anlatılara cevaben kaleme aldık” ifadelerini kullandı.

Bunun yerine salgına verilen tepki de dahil halk sağlığı gibi ırkçılığa karşı çıkmayı önceleyen anlatıyı sunmak istedik. İlerlemenin yolunun halk sağlığı adına protestoları bastırmak değil, protestocuların taleplerine halk sağlığı adına cevap vermek böylece birden fazla halk sağlığı krizini ele almak olduğunu düşünüyoruz.

Mektupta hem protestocular hem de emniyet teşkilatı için maske takmak, biber gazı kullanmamak gibi sağlık tavsiyelerine odaklanılıyor.

Evde kalmak, sosyal mesafe uygulamak ve kamusal alanda maske kullanmak Kovid-19’un yayılmasının azaltılmasında etkili. Mümkün olduğu ölçüde beyaz üstünlükçülüğün yaygın ölümcül gücüne dikkat çeken gösteriler sırasında halk sağlığı açısından bunların uygulanmasını destekliyoruz.

Mektupta ayrıca, “Halk sağlığı savunucularının aksine, insanların bir araya gelmesini Kovid-19’un yayılması açısından riskli diye suçlamıyoruz. Bu gösterileri halk sağlığı ve özellikle ABD’deki siyahilerin tehdit altındaki sağlığı açısından hayati öneme sahip olduğu için destekliyoruz. Bu desteği, protestocuları toplanma ve değişim talep etme yeteneğinden mahrum bırakmayarak en güvenli protesto pratiklerini sağlayarak gösterebiliriz. Bu tüm toplanmalara, özellikle de evde kalma tedbirlerine yönelik protestolara karşı hoşgörülü tavırla karıştırılmamalı” diye belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mektubu kaleme alanlar biber gazı kullanımı gibi öksürüğe neden olan ve koronavirüsün yayılmasına neden olabilecek uygulamalara dair endişe duyduklarını belirtti.

Mektupta, “Protestodan sonraki günlerde enfeksiyon sayılarının artması konusunda hazır olun. Koronavirüs testlerine erişim ve virüsten etkilenen bölgelerdeki kişilere bakım sağlayın” ifadeleri yer aldı.

Washington Üniversitesi’nde bulaşıcı hastalıklar üzerine çalışan Dr. Abby Hüseyin, siyahiler açısından bunun gerçekten "ölüm kalım" meselesi olduğuna dikkat çekti.

Hüseyin, “Herkes koronavirüs riskine dair endişe duyarken, bu ülkede sadece siyahi olmak nedeniyle bazen ağır basan riskler mevcut. Ve haklarını savunmak için protestoya katılanların hastalıktan orantısız olarak daha fazla etkilenmesi bunun üzücü tarafı” dedi. 

 

Independent Türkçe, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU