Almanya’dan 130 milyar euroluk yeni paket: KDV düşecek, elektrikli araç alana 6 bin euro verilecek

Almanya, martta kabul edilen 1,1 trilyon euroluk teşvik paketinden sonra 130 milyar euroluk yeni bir paket daha açıkladı. Bu paket, ebeveynleri, turizmi ve ülkenin bel kemiği otomotivi desteklemeyi hedefliyor

Angela Merkel, 2005'ten bu yana  Almanya Şansölyeliği görevini yürütüyor/ Fotoğraf: Reuters

Ekonomisi koronavirüs salgını nedeniyle yaklaşık bir ay kapalı kalan, 20 Nisan itibariyle “normalleşme” sürecini başlatan Almanya’da koalisyon hükümeti, 130 milyar euroluk yeni teşvik paketi üzerinde anlaştı. 

Katma Değer Vergisi’nin (KDV) azaltılması, çocuklu ailelere destek verilmesi, elektrikli otomotiv sektörünü teşvik edecek paketin pazarlığı iki gündür devam ediyordu. Buna göre 15 sayfalık teşvik paketinin bazı maddeleri şu şekilde: 

  •  1 Temmuz- 31 Aralık tarihleri arasında KDV, yüzde 19’dan yüzde 16’ya indirilmiş olarak uygulanacak.
  • Borç içindeki belediyeler federal hükümetten finansal destek alacak.
  • Ailelere her çocuk için 300 euro destek sunulacak. Bekâr ebeveynler için bu miktar artırılacak.
  • Geliri geçen seneye göre yüzde 70 oranında düşen restoranlar, oteller ve organizasyon şirketlerinin sabit operasyon maliyetlerinin yüzde 80’i karşılanacak. Bu sektörlerin en çok yara alanlarına hazirandan ağustosa kadar 25 milyar euroluk “köprü yardımı” yapılacak. 
  • Elektrikli araç satın alacaklara hâlihazırda sunulan destek iki katına çıkartıldı ve araç başı 6 bin euro oldu. 

Almanya’nın eylülde açıklanan “İklim Koruma Programı 2030”, 10 milyon elektrikli aracın kullanılmaya başlamasını hedefliyordu. 2020 başı itibariyle ülkede toplam 420 bin elektrikli ve hibrid otomobil bulunuyor. Toplam araç sayısı ise 47 milyon.

Merkel’in sözcüsü Steffen Seibert, daha önce gazetecilere yaptığı açıklamada elektrikli araç teşviğinin ikiye katlanmasıyla 650 ila 700 bin araç desteği sunulmasının beklendiğini söylemişti. Seibert’in açıklamasına göre bu destek, 2025’e kadar devam edecek. 

BMW ve Audi gibi otomotiv devlerine ev sahipliği eden Bavyera eyaletinin Başbakanı Markus Söder, KDV kesintisinin her sınıftaki aracın satışını destekleyeceğini söyleyerek insanların araçlarını elektrikli modellerle değiştirmesi için iyi bir fırsat sunulduğunu ifade etti. 

İki yıl boyunca devam edecek

Almanya Başbakanı Angela Merkel, konuyla ilgili yaptığı açıklamada 130 milyar euroluk paketin 2020 ile 2021’i kapsadığını, 120 milyar eurosunun ise Almanya hükümeti tarafından üstlenileceğini söyledi. 

Milyonlarca çalışanın kısa sürelerde çalışmak zorunda kaldığını söyleyen Merkel, “Bu, durumun ne kadar kırılgan olduğunu ve insanların işlerini korumak için ekonomiye destek vermenin ehemmiyetini bize gösteriyor” dedi ve ekledi: Destek programı ekonominin yeniden ayakları üzerine gelip, büyümesine yardımcı olacak. 

2,8 milyon kişi işsiz kaldı

Alman Meclisi’nde kabul edilen 130 milyar euroluk paket, martta kabul edilen, kredi garantilerini ve istihdam desteklerini kapsayan 1,1 trilyon dolarlık ilk kurtarma paketinin devamı. 

Merkel’in deyimiyle ekonomiyi kurtarmak için “cesur adımlar” atan Almanya’da işsizlik 10 yıldır ilk defa yükseldi ve yüzde 5,8’den yüzde 6,3’e yükseldi. Bu, 2,8 milyon insanın işsiz kaldığı anlamına geliyor. 

Almanya Fedaral İstihdam Ajansı’nın verilerine göre çalışanların yüzde 60’ı ya kısa saatlerde çalışıyor ya da hiç çalışmıyor. 


Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU