Almanya’da kamuya ait Deutsche Bahn’a destek: 5,5 milyar euro nakit, 30 milyar euroya kadar borç tavanı

Alman hükümeti, devlet kontrolündeki demiryolu şirketi Deutsche Bahn'ın virüs krizi nedeniyle yaşadığı zorluğu atlatması için 5,5 milyar euro sermaye enjekte edilmesi konusunda anlaştı

Fotoğraf: AP

Almanya’nın Başbakan Angela Merkel liderliğindeki koalisyon hükümeti, devlete ait demiryolu şirketi Deutsche Bahn'ın salgın krizi nedeniyle yaşadığı zor durumu atlatması için bir paket üzerinde anlaştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Üzerinde anlaşılan taslak metin, Merkel’in partisi Hristiyan Demokrat Birliği mensubu milletvekilleri ile Maliye Bakanı Olaf Scholz’un da yer aldığı Sosyal Demokrat Parti’si üyeleri tarafından imzalandı. 

Söz konusu metne ulaşan Reuters’un aktardığına göre Deutsche Bahn’a sağlanacak kredi borç tavanı 5 ila 30 milyar euro yükseltilebilir. 

Taslak metine göre 1994’te kurulan Deutsche Bahn’ın bu yıl içerisinde 8 milyar euroluk kredi borcunun altına girmesi bekleniyor. Bu da borç tavanını 30 milyar euroya yükseltiyor. 

Borç tavanının yükseltilmesi, hükümetin en az 5,5 milyar euroluk nakit desteği ile çalışan masraflarından 2 milyar euroluk maliyet kesintisini kapsayan kurtarma paketinin yalnızca bir bölümü. 

Seyahat yasakları ve insanların evden çıkmaması nedeniyle yolcu sayısı sadece uzun mesafelerde bile yüzde 10 ile 15 düşen Deutsche Bahn’ın, 2024’e kadar bütçesinde oluşan deliğin 11 ile 13,5 milyar euro olması bekleniyor. 

Ancak hükümet ve sendikalar arasındaki görüşmeler henüz sonlanmadı. Diğer Avrupalı şirketlerle rekabet kuralları gereği planın, Avrupa Komisyonu’nda da onaylanması gerekiyor. 


Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU