Boeing 737 Max ile uçtuğunuzu nasıl anlarsınız?

Düşen Etiyopya Havayolları uçağının modeli, Boeing 737 Max'ti

Cathy Adams - The Independent

İngiltere Sivil Havacılık İdaresi; Boeing 737 Max uçuşlarını yasaklayarak, Singapur, Çin, Avustralya, Güney Kore ve Malezya havacılık kuruluşlarına katıldı.

Söz konusu karar, Etiyopya Havayolları'nın ET302 seferinin, 157 yolcunun tamamının ölümüyle sonuçlanan kazasının ardından alındı.

Ticari uçuş yapan tüm modern uçaklar, başta Boeing veya Airbus olmak üzere bir avuç şirket tarafından üretiliyor.

Öyle ki, dünyadaki ticari uçakların neredeyse yüzde 90'ı, Chicago (Boeing) ve Toulouse (Airbus) merkezli 2 büyük firmaya ait.

Ancak şirketler, modellerde zaman zaman değişiklik yaptığı için bir dizi uçak tipi ortaya çıkıyor.

Örneğin Boeing, 1960'lardan beri, 737 model dar gövdeli uçak üretiyor. Endonezya'da düşen Lion Air'e ait uçakla pazar günü düşen Etiyopya Havayolları'na ait 737 Max de bunlardan biriydi.

Buna ek olarak, Boeing 737 Max'in de birkaç çeşidi bulunuyor. Bunlar, uçağın boyutlarına göre değişiyor.

Rezervasyon yaptırdığınızda, bineceğiniz uçağın modelini nasıl öğrenirsiniz?

Rezervasyon yapılan havayolu şirketinin rezervasyon sayfasında veya e-bilet detaylarında uçak bilgisini bulabilirsiniz. Ayrıca, şirketle doğrudan iletişime geçebilir ya da çeşitli internet sitelerinden bilgi alabilirsiniz.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Örneğin, SeatGuru sitesi, binden fazla uçağın özelliklerini listeliyor. Bilet aldığınız şirketi, uçuş tarihinizi ve numaranızı girdiğinizde uçağınızın model bilgisini görüntülüyor.

Site ayrıca, uçağın havayolu şirketi için nasıl yapılandırıldığını, her kabinin koltuk sayısını ve hava akımından etkilenen ya da diz boşluğu dar koltukları da gösteriyor. Kullanıcı yorumları ve fotoğraflarının da bulunduğu sitede, 157 şirketle ve kullanılan uçaklarla ilgili bilgiler bulabilirsiniz.

Bunun yanı sıra, Seat Expert, pek kullanıcı dostu olmasa da, bütün büyük havayolu şirketlerinin uçaklarının listesini, koltuk bilgileriyle birlikte sunuyor. Seat Link de benzer şekilde çalışıyor.

Ayrıca, Flight Radar 24, Flight Aware ve Plane Finder gibi canlı uçuş izleme uygulamaları da mevcut. Kullanıcılar bu uygulamalarda, her uçağın kayıt numarasına kolayca erişebiliyor.

Ancak, bu bilgiler kesin olmadığı gibi, uçağın modeli uçuştan hemen önce değişebiliyor. Bu yüzden, 737 Max'i havaalanında tespit etmek de mümkün. Bunun en kolay yolu da uçağın alt ve üst kısmında, çıkıntıya benzer “kanatçıkları” olup olmadığına bakmak. Çünkü bu kanatçıklar modelin en özgün yanlarından biri.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.  

https://www.independent.co.uk/travel/news-and-advice

Independent Türkçe için çeviren: İsmail Aydın

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU