ABD'deki gözaltı merkezinde koronavirüse yakalanan İranlı bilim insanı ülkesine döndü

2017'de tutuklanan Asgari, ABD'de yargılandığı mahkemede delil yetersizliğinden beraat etmişti

Fotoğraf: IRNA

ABD'de gözaltı merkezinde tutulduğu sırada koronavirüse yakalanan İranlı bilim insanı Sirus Asgari ülkesine geri döndü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İran resmi haber ajansı IRNA'ya göre, ABD'de ‘ticari sırları çalmak’ suçlamasıyla 2016'da hakkında soruşturma başlatılan ve beraat etmesine rağmen ülkesine dönmesine izin verilmeyen 59 yaşındaki bilim insanı Sirus Asgari bugün Tahran'a geldi.

Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, dün, Instagram hesabından yaptığı paylaşımda Asgari'nin ülkeye dönmek üzere ABD'den ayrıldığını açıklamıştı.

İran Şerif Teknoloji Üniversitesi'nde profesör olan Asgari, federal savcılar tarafından Nisan 2016'da Case Western Reserve Üniversitesi'nden gizli araştırmaları çalmakla suçlandı. Asgari hakkında "ticari sırları çalarak İran'a aktarmak" suçlamasıyla soruşturma başlatılmıştı.

2017'de tutuklanan Asgari, Kasım 2019'da hakkındaki suçlamalardan beraat etti.

 

Asgari'nin daha önce de sınır dışı edilmeye çalışıldığı ancak koronavirüs ve bazı nedenlerden dolayı bunun gerçekleştirilemediği belirtildi.

Asgari'nin 28 Nisan'da Kovid-19'a yakalandığını duyuran Zarif, ABD yönetimine İranlı akademisyeni derhal serbest bırakma çağrısında bulunmuş ve Tahran'ın ABD'de tutuklu İranlılar için takasa hazır olduğunu belirtmişti. 

Buna karşın oturum izni iptal edildiğinden ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Bürosu'nun gözaltı merkezlerinde tutulan İranlı bilim insanı, salgın nedeniyle uçuşların durdurulması üzerine ülkesine gönderilememişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU