Çin, Uygur Müslümanlarına yönelik toplama kampları kurduğu iddiasını reddetti: Onlar yatılı okul

Sincan Valisi, 1 milyonda n fazla insanın bulunduğu yeniden eğitim merkezleriyle ilgili tutulan raporların külliyen yalan olduğunu söyledi

Çin'in 'yatılı okul' olduğunu söylediği merkezlerden birinin girişi / Fotoğraf: Reuters

Sincan’ın batısında toplama kampları kurduğu iddiasını reddeden Çin, söz konusu yapıların “yatılı okullar” olduğunu açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sincan Valisi Şöhret Zakir, hükümetin terörle mücadele kapsamında aldığı bir dizi önlem sayesinde saldırıların durduğunu ve 2 yıl, 3 aydan fazla bir süredir terör saldırısı yaşanmadığını belirtti.

Hafta başındaki meclis toplantısında konuşan Zakir, konuyla ilgili “Bazı uluslararası mecralar, Sincan’da yeniden eğitim ve toplama kampları olduğunu söylüyor. Bu ifadeler son derece saçma, hatta külliyen yalan” diye konuştu.

Söz konusu yapıların “yatılı okula” benzediğini vurgulayan Zakir, ayrıca öğrencilerin kişisel özgürlüklerinin de güvence altına alındığını aktardı.

Öte yandan, aktivistler, bölgedeki kamplarda, 1 milyondan fazla insanın alıkonulduğunu öne sürerken, eski tutuklular da, kamplardaki sorgulama sırasında işkence gördüklerini, kalabalık hücrelerde tutulduklarını ve domuz etiyle alkol tüketmeye zorlandıklarını iddia ediyor.

ABD hükümetiyse Sincan’daki üst düzey yöneticilere yönelik yaptırımlarına ağırlık verdi. Bölgedeki en yetkili Komünist Parti üyesi Çen Çuengo’nun hedeflenen isimler arasında olduğu düşünülüyor.

ABD’nin dini özgürlük elçisi Sam Brownback’in, Sincan’daki durumun “kabul edilemez” olduğunu söyledi ve ABD’nin, insan haklarını ihlal ettiğini öne sürdüğü  kişilere uyguladığı yaptırımların “masada” olduğunu söyledi. 

Uluslararası basının merakla beklediği bir parlamento toplantısına katılan Çen, Uygur kamplarıyla ilgili iddiaları yanıtlamazken, Çin’in herhangi bir ABD yaptırımı uygulanması halinde aynı şiddette karşılık vereceğini açıkladı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/asia/

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU