Irak'ta yüksek maaşlı memurlar ve üst düzey yetkililerin maaşları azaltıldı

"Hayalet çalışanlara" izin vermeyeceklerini söyleyen Irak Başbakanı Kazımi, "Krizi hep birlikte aşmaya kararlıyız" dedi

Irak Başbakanı el-Kazımi / Fotoğraf: Irak Başbakanlığı

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi, en yüksek maaşlı memurlar, özel kalemler ve üst düzey yetkililerin maaşlarında indirime gidildiğini duyurdu.

Resmi Twitter hesabından açıklama yapan Kazımi, mali krizin düşük gelirli çalışanların, emeklilerin ve sosyal yardım hakkına sahip kişilerin haklarından alınarak çözmeyeceklerini söyledi.

Kazımi, "Yeni aldığımız karara göre, yüksek maaşlı memurlar, özel kalem ve üst düzey pozisyonlarda maaşları azalttık, çifte maaşları iptal ettik ve devlet harcamalarını akılcı hale getirmek için çalışma yaptık" dedi.

 

"Hayalet çalışanların çoğalmasına izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullanan Kazımi, "Krizi hep birlikte aşmalıyız" diye ekledi.

IKB’ye bütçe ödemeleri durduruldu

Bağdat yönetimi, Irak Kürdistan Bölgesi’nin (IKB), Mayıs 2014'te Irak merkezi hükümetinden bağımsız şekilde petrol ihraç etme kararına tepki olarak Erbil'in anayasal hakkı olan yüzde 17'lik bütçe ile memur maaşlarını göndermemeye başlamıştı.

Irak Maliye Bakanlığından yapılan açıklamada, "Erbil hükümetinin bakanlığın nihai çözüm önerisini onaylamasının ardından maaşları ödeme kararı alınmıştı. Nihai bir anlaşmaya varılmadığı sürece bu meblağ Bağdat'ın Erbil'e gönderdiği son ödenek olacak" ifadelerine yer verilmişti.

Irak Sağlık Bakanlığının açıklamasına göre ülkede Kovid-19 nedeniyle şu ana kadar 235 kişi hayatını kaybetti. Ülkede toplam vaka sayısı 7 bin 387 olarak kaydedildi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU