ABD’den İsraile çağrı: İlhak sürecini ağırdan alın

ABD yönetiminin İsrail'den, Batı Şeria'da yer alan Yahudi yerleşim birimleri ve Ürdün Vadisi'ni ilhak planında aceleci davranılmamasını istediği bildirildi. Hamas Sözcüsü el-Kanu İsrail’i etnik temizlik yapmakla suçladı

ABD’den İsraile çağrı / Fotoğraf: Reuters

İsrail'in Kanal 13 televizyonunda yer alan haberde, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ABD Başkanı Donald Trump'ın damadı ve danışmanı Jared Kushner'in dün yaptıkları telefon görüşmesinde Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri ile Ürdün Vadisi'nin ilhak edilmesi planının ele alındığı belirtildi. 

Görüşmede, Washington yönetiminin Minneapolis kentinde, 25 Mayıs'ta George Floyd adlı siyahinin polis tarafından gözaltına alınırken öldürülmesinin ardından başlayan gösteriler ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına odaklandığını dile getiren Kushner'in Netanyahu'dan ilhak planında aceleci davranılmamasını istediği ifade edildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Netanyahu'nun bu talebe ne cevap verdiğine ilişkin bilgi verilmezken, İsrail Başbakanı bugün işgal altındaki Batı Şeria'da yer alan yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri liderleriyle ilhak sürecini görüşecek. 

Hamas: İsrail Kudüs'te etnik temizlik yapıyor

Hamas Sözcüsü Abdullatif el-Kanu yaptığı yazılı açıklamada, "Cebel el-Mükebbir köyünde ruhsatsız olduğu gerekçesiyle Filistinlilerin evlerine yönelik yıkımların artması, Filistin halkını zorla göç ettirmeyi amaçlıyor. Bu, sessiz kalınması mümkün olmayan bir suç ve etnik temizliktir" ifadesini kullandı.

Kanu, buna karşı bir direniş başlatılması ve Filistinlileri korumak için hemen müdahale edilmesi gerektiğini belirtti.

İsrail her yıl onlarca Filistinliyi evsiz bırakıyor

İsrail güçleri dün, Cebel el-Mükebbir köyünde Filistin vatandaşı Ala Burkan'a evini kendi elleriyle yıktırmıştı.

Tel Aviv yönetimi, 1967'de işgal ettiği Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da Filistinlilere ait ev ve yapıları çeşitli gerekçelerle yıkıyor.

İsrail güçleri 20 Filistinliyi gözaltına aldı

Öte yandan İsrail güçlerinin işgal altındaki Doğu Kudüs ve Batı Şeria'nın çeşitli bölgelerinde 1'i çocuk, 20 Filistinliyi gözaltına aldığı belirtildi.

Yerel kaynaklar, İsrail güçlerinin gece saatlerinde Doğu Kudüs ve Batı Şeria'nın bazı bölgelerine baskın düzenlediğini belirtti.

İsrail güçlerinin Batı Şeria'da 16, Doğu Kudüs'te de 4 Filistinliyi çeşitli iddialarla gözaltına aldığı ifade edildi.

Doğu Kudüs'te gözaltına alınanlar arasında 13 yaşında bir Filistinli çocuğun da bulunduğu ifade edildi.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU