Bugün itibariyle birçok kurum ve işletmede faaliyetler başladı… ‘Yeni normal hayat’ nasıl olacak?

Koronavirüs salgını nedeniyle süren birçok kısıtlama bugün itibariyle kaldırıldı. Peki yeni süreçle birlikte hayatımızda ne gibi değişiklikler olacak?

Fotoğraf: AA

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını tedbirleri kapsamında 2,5 aydır süren kısıtlamaların birçoğu bugün kaldırıldı.

Normalleşme adımları kapsamında geçilen ‘yeni normal hayat’ süreciyle birlikte geçici olarak kapatılan bazı kurum ve işletmeler bugünden itibaren faaliyetlerine belirlenen kurallar çerçevesinde devam edebilecek.

Bugünden itibaren hayatımızda yaşanacak değişiklikler:

Eğitim kurumları faaliyetlerine başlıyor

Yeni süreçle birlikte, özel okul öncesi eğitim kurumları, yabancı dil, bilgisayar gibi çeşitli kurslar ile sürücü kurslarının bugünden itibaren faaliyetlerine kaldıkları yerden devam edebilecek.

Kreşler ve gündüz bakım evlerinin tamamı da bugün açıldı.

Seyahat ve ulaşım kısıtlamaları kaldırıldı

Şehirlerarası seyahat kısıtlaması da bugün itibariyle son buldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuya ilişkin, "Gelişmeleri takip ederek, olumsuz bir durum görmemiz halinde bazı illerimiz için bu kısıtlamayı yeniden getirebiliriz" açıklaması yapmıştı.

Ayrıca bugünden itibaren hava yolunda iç hat uçuşlarına başlandı. Normalleşme sürecinin ilk uçuşu, THY tarafından yapılan İstanbul-Ankara seferiyle gerçekleştirildi.

Sokağa çıkma kısıtlamasına tabi çocuk ve gençler bakıcı, aile büyükleri, kreş/gündüz bakımevlerine gidebilecek, veli nezaretinde yolculuk yapabilecek. 

İsyanbul’da Marmaray sefeleri 06.00-22.00 saatleri arasında günde 285 kez yapılacak. Zeytinburnu-Maltepe-Zeytinburnu arasında 8'er dakika aralıklarla, diğer istasyonlar arasında ise 15 dakika aralıklarla trenler işletilecek. Başkentray da 1 Haziran'dan itibaren, 113 seferle ve 15 dakika aralıklarla hizmet verecek. Sağlık çalışanları, Marmaray ve Başkentray’dan 3 ay daha ücretsiz yararlanacak.

Turistik amaçlı gemiler ve gezinti gemilerinin de içinde bulunduğu tüm gemilerde yolcu taşımacılığı başladı.

Yol güzergahlarındaki dinlenme tesisleri de hizmet vermeye devam edecek.

Deniz turizmi, balıkçılığı ve taşımacılığıyla ilgili sınırlamalar da belirlenen kurallar dahilinde kaldırıldı.

Restoran, kafe ve spor mekanları sıkı tedbirler eşliğinde açılıyor

Bugün itibarıyla restoran, kafe, pastane, kıraathane, çay bahçeleri, dernek lokali, yüzme havuzu, kaplıca türü işletmeler belirlenen kurallar dahilinde saat 22.00'ye kadar hizmet vermeye başladı. Mekanlarda oturma düzeni sosyal mesafe kuralına göre olacak. Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı rehbere göre masalar arası 1,5 metre sandalyeler arası 60 cm mesafe olacak.

Eğlence mekanları ile nargile satışında ise yasaklar devam ediyor.

Plajlar, milli parklar ve bahçeler, müzeler belirlenen kurallar dahilinde faaliyetlerine başlauyabilecek.

Bireysel sporlarla ilgili sınırlamalar kaldırıldı. Spor salonları, spor tesisleriyle içlerindeki tesisler, gece 24.00'e kadar hizmet verebilecek. Spor salonlarındaki buhar banyosu ve sauna bölümleri kapalı kalacak. Halı sahalar, tenis kortları da pazartesiden itibaren faaliyete geçiyor.

Açık havada oturma alanları bulunan yerlerdeki konserler saat 24.00 ile sınırlı olmak şartıyla başlayabilecek.

Kütüphaneler, millet kıraathaneleri, gençlik merkezleri, gençlik kampları belirlenen şartlar dahilinde faaliyetlerini sürdürebilecek.

Hayvan satış yerleri açıldı

Hayvan satış yerleri bugünden, hipodromlar 10 Haziran'dan itibaren yeniden faaliyete geçebilecek.

Eczaneler eski mesai düzenine dönüyor

İstanbul Eczacı Odası, normalleşme süreci kapsamında, İstanbul'da eczane açılış-kapanış saatlerinin hafta içi ve cumartesi günleri 09.00-19.00 olarak uygulanacağını açıkladı.

Kamu personeline normal mesai

İdari izinde bulunan veya esnek çalışma sistemine dahil olan kamu personeli bugün normal mesaiye başladılar

Yargı faaliyetleri

HSK kararıyla istinaf ve vergi mahkemelerinin duruşma ve keşif haricindeki tüm yargısal faaliyetlerine başladı. HSK, adli ve idari yargı ilk derece mahkemelerinde duruşma ve keşiflerin 16 Haziran'da başlamasına karar verdi.

Cezaevlerinde kapalı görüşler de bugünden itibaren yeniden başladı.

Sokak kısıtlamaları olan yaş grupları

20 yaş altıyla ilgili sokağa çıkma uygulamasını da 18 yaşa iniyor ve 0-18 yaş grubunun tamamı, çarşamba ve cuma günleri, 14.00-20.00 saatleri arasında sokağa çıkma sınırlamasına tabi olmayacak.

65 yaş ve üstünün sokağa çıkma sınırlaması ve pazar günleri 14.00-20.00 saatleri arasında istisna kapsamında olma uygulaması devam edecek.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU