George Floyd’un ölümünün ardından öfke büyüyor: Bize yağmalamadan bahsetmeyin; Amerikan yerlilerini yağmalayan sizdiniz, biz sizden öğrendik!

46 yaşındaki siyah Amerikalı George Floyd’un gözaltındayken öldürülmesiyle başlayan öfke tüm ABD’ye yayıldı. Protestolarda bir kişi yaşamını yitirdi. Bazı şehirlerde olağanüstü hâl ilan edildi

ABD’de siyah Amerikalı George Floyd'un gözaltına alınırken öldürülmesinin ardından, olayın gerçekleştiği Minneapolis kentinde başlayıp tüm ülkeye yayılan protestolar dördüncü gecesine girdi. 

Koronavirüsünün bulaşma riski ve sosyal mesafe sebebiyle ülke çapına yayılmaz denen protestolar Cuma akşamı New York'un neredeyse her bölgesinde gerçekleşirken, Brooklyn'de olaylar içinden zor çıkılacak bir hale geldi.

Saint Paul, Chicago, Los Angeles, Memphis ve Atlanta’da da gösteriler, zaman zaman polisle çatışmalar devam ediyor. 

Minneapolis’te Belediye Başkanı Jacob Mayor’ın 29 Mayıs ve 30 Mayıs’ta 20:00’de başlayıp sabah 06:00’da sona erecek sokağa çıkma yasağını ilan etmesi, protestoları durdurmadı. 
 


ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, ordu personelinin Minneapolis’te görev yapması için emir verirken, Georgia eyaletinde de olağanüstü hâl ilan edildi. 

Georgia Valisi Brian Kemp Atlanta'da şiddet olaylarının patlak vermesi üzerine 500 kadar Ulusal Muhafızın şehre konuşlanacağını Twitter hesabından duyurdu. 

Gösteriler devam ederken bazı dükkânlar yağmalamanın hedefi oldu. ABD’nin en büyük mağazacılık zincirlerinden biri Target’tı. Çünlü Target’ın Minneapolis polis teşkilatına 300 bin dolarlık CCTV desteğinde bulunduğu ve güvenlik kameraları için çok büyük bütçe ayırdığı iddiaları var. 
 


Polis merkezi ve pek çok binanın tamamen yakıldığı Minneapolis’te dün gece yapılan basın açıklamasında konuşan isimlerden biri de insan hakları savuncusu Until Freedom (Özgürlük Gelene Kadar), Women’s March (Kadınların Yürüyüşü) inisiyatiflerinin kurucusu Tamika Mallroy’du. 

ABD Başkanı Donald Trump’ın Twitter’dan yaptığı “Yağma başlarsa ateş açarız” sözlerini eleştiren Mallroy, şunları söyledi: 
 

Bize yağmalamadan bahsetmeyin. Yağmacı sizsiniz! 

Amerika, siyah halkı yağmaladı. Amerika, buraya ilk geldiğinde Amerikan yerlilerini yağmaladı. O nedenle yağma sizin işiniz. Biz sizden öğrendik. Biz şiddeti sizden öğrendik. 

Eğer bizim daha iyi olmamızı bekliyorsanız, önce siz iyi davranın! 


Ne olmuştu?

46 yaşındaki George Floyd, dolandırıcılık şüphesiyle Minneapolis'te polisler tarafından yere yatırılarak gözaltına alınmıştı. 

Derek Chauvin isimli polis, Floyd’un ensesine yaklaşık 9 dakika boyunca diziyle bastırırken Floyd, "Nefes alamıyorum" diye yalvarmıştı. 

Yoldan geçen vatandaşların kaydettiği ve paylaşıldıktan sonra sosyal medyada infiale yol açan görüntüde Floyd’un son 3 dakika boyunca hareketsiz kaldığı görülüyor. 

Görüntüler, ülkede siyahilere yönelik polis şiddeti tartışmalarını tekrar alevlendirmiş ve Minneapolis başta olmak üzere birçok şehirde protestolara yol açtı. 

Eyalette acil durum ilan edilmiş, bölgede polise yardımcı olmaları ve durumu kontrol altına almaları için Ulusal Muhafızlar görevlendirilmişti.

Görevine son verilen dört polisten biri Derek Chauvin, "üçüncü derece cinayet" ve "taksirle adam öldürme" suçlamalarıyla çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Ancak protestocular, diğer üç polisin de ceza almasını istiyor. 

ABD Başkanı Donald Trump’ın attığı Tweet ise olayların daha da kızışmasına neden oldu. Zira Trump, daha önce ”haydutlar" diye tanımladığı protestocuların Floyd'un anısına saygısızlık ettiğini söyleyerek, "Yağma başlarsa, ateş açma da başlar" ifadesini kullanmıştı.
 


Trump'ın bu sözleri büyük tepki toplarken, mesajın yayımlandığı sosyal medya platformu Twitter, bu gönderiye erişimi 'şiddeti yücelttiği' gerekçesiyle sınırladı.

Adam öldürmekle suçlanan polisin eşinden boşanma davası

George Floyd’un ölümüne sebebiyet veren Derek Chauvin’in eşi Kellie Chauvin'in avukatı dün gece yaptığı açıklamada müvekkilinin Derek Chauvin'le evliliğinin feshi için başvuruda bulunduğunu duyurdu. 

Sekula Aile Avukatlık Ofisi imzasıyla yayımlanan açıklamada, "Bayan Chauvin'in şu anki evliliğinden çocuğu olmasa da bu zor dönemde, çocuklarının, ebeveynlerinin ve aile yakınlarının güvenlik ve mahremiyetini saygıyla talep ediyor" denildi.

ABD medyasında yer alan haberlerde, Kellie Chauvin'in boşanma başvurusunda, polis eşinin siyah bir vatandaşın ölümüne sebep olmasını gerekçe gösterdiği belirtildi.

Boşanma kararına sosyal medyadan destek

Kellie Chauvin'in polis eşine boşanma davası açmasına sosyal medya kullanıcılarından da destek geldi.

Amerikalı Müslüman aktivist Linda Sarsour, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Minneapolis Polis Memuru Derek Chauvin'in karısı Kellie Chauvin onu boşadığını açıkladı. Bahsettiğimiz şey bu. Ailenizdeki ırkçılardan boşanın. Birini öldürene kadar beklemeyin. Kendi ayaklarınız üzerinde durun" ifadelerini kullandı. 


Independent Türkçe, BBC, AA

DAHA FAZLA HABER OKU