Dinozorları yok eden meteorun açısı muazzam bir fırtına oluşturmuş

Araştırmacılar 66 milyon yıl önce Dünya’ya çarpan meteorun neden bu kadar yıkıcı olduğuna dair net bir tablo ortaya çıkardı

Daha önce ileri sürülen başka bir teoride dinozorların soğuklar nedeniyle neslinin tükendiği ifade edilmişti (AFP)

Yeni bir araştırma, dinozorların da dahil olduğu türlerin yüzde 75’inin yok olmasına neden olan meteorun gezegendeki olabilecek en kötü yere, ölümcül bir açıyla düştüğünü ortaya çıkardı.

Bilgisayar simülasyonlarıyla birlikte krater bölgesindeki araştırmalar, çarpan nesnenin yerkabuğuna 60 derecelik bir eğimle saplandığına işaret ediyor.

Araştırmacılar bunun istenmeyen sonuçları daha da kötü hale getirdiğini belirtiyor.

Şu an Meksika Körfezi olarak bilinen yerde bulunan bahsi geçen kayaların büyük oranda sülfür içerdiğinin bilindiği ifade edildi. Bu içeriğin atmosfere geçip, su buharıyla karıştığında “küresel bir kış” oluşturduğu aktarıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan çarpmanın açısının da çevresel krizin ağır ve uzun geçmesine neden olduğu ifade edildi.

Imperial College London’dan Prof. Gareth Collins, “45 ile 60 derece arasında, çarpmanın buharlaşma ve kalıntıların yüksek irtifa kazanmasında etkisi büyük. Eğer çarpma daha yumuşak bir açıyla gerçekleşmiş olsaydı, atmosfere karışan ve iklim değişikliğine neden olan malzemenin miktarı önemli ölçüde daha az olabilirdi” ifadelerini kullandı.

BBC’ye konuşan Collins, “Çarpma açısını olayın gerçekleştiği yerin doğasıyla birlikte düşününce muazzam bir fırtına oluşturduğu açık” dedi.

Dünya’daki bitki ve hayvan canlılığının büyük bir çoğunluğu zorlayıcı koşullara yenik düştü.

Prof. Collins ve meslektaşlarının çalışması Nature Communications isimli bilimsel yayında yayımlandı.

Prof. Collins’in felakete yol açan asteroit çarpmasıyla ilişkili krater anatomisini inceleyen uluslararası çalışma ekibinin bir parçası olduğu ifade edildi.

200 km genişliğindeki bu yapının bugün Meksika’nın Yucatan Yarımadası’nın altında yer aldığı belirtildi. Öte yandan bahsi geçen gök cisminin çapının yaklaşık 12 km olduğu ve çarpmayla oluşan çukurunsa yaklaşık 30 km derinliğe ulaştığı düşünülüyor.

Asteroidin açısının belirlenmesinin felakete yol açan olayın anlaşılmasında önemli bir veri sunduğu belirtildi.

Çalışmanın yazarlarından Prof. Joanna Morgan da, “Çarpmanın yönünü bilmek, artık hedef alanının hangi kısmının en büyük şok baskısına maruz kaldığını artık bildiğimiz anlamına geliyor” diye ekledi. 

 

Independent Türkçe, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU