İlhan Ömer: Joe Biden’ın cinsel saldırısına uğradığını iddia eden kadına inanıyorum

“Oyumu Biden'a vereceğim ve Trump’ı yenmesine yardım edeceğim”

İlhan Ömer, ABD'nin bir süredir konuştuğu suçlamalarla ilgili değerlendirmede bulundu (AP)

Demokrat Partili "manga" (bu partiden 4 kadın Kongre üyesinden oluşan grup -ç.n.) üyesi İlhan Ömer, Joe Biden’a yönelik cinsel saldırı suçlamalarına inandığını ama yine de Donald Trump’ı yenmek için oyunu ona vereceğini söyledi.

Minnesota eyaletinden Kongre üyesi, suçlamada bulunan Tara Reade’e verdiği desteği savunduğu bir tweet'te “Mağdurlara inanmak benim değerlerimle örtüşüyor” ifadesini kullandı.

Ömer tweet'in devamında “Bununla beraber 6 Mayıs’ta verdiğim röportajda bundan bahsetmiştim ama alıntılar her zaman bağlamında aktarılmıyor. Oyumu Biden’a vereceğim ve Trump’ı yenmesine yardım edeceğim” dedi.

Bu hayatımızda görüp görebileceğimiz en önemli seçim turu ve eğer enerjimizi Trump’ın karşısında harekete geçmeye ve heyecan yaratmaya harcamazsak hiç şansımız olmaz.
 


Ömer'in bu tweet'i, The Sunday Times’a verdiği ve Reade’e inandığını söylediği röportajdaki yorumlarına gelen eleştirilere cevap niteliğindeydi. Reade 1990’ların başlarında Senato’da çalışırken Biden’ın kendisini duvara yaslayıp parmaklarıyla taciz ettiğini iddia ederek Biden’a karşı polise resmi suç duyurusunda bulunmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ömer “alıntıların her zaman bağlamında aktarılmadığını” belirtirken, The Sunday Times’ın Washington Bürosu Şefi Josh Glancy, The Independent’a yaptığı açıklamada, Ömer’in alıntılarında bağlamı dışına çıkarılan hiçbir şey olmadığını söyledi.

Glancy, “Neyse ki röportajın tamamı kaydedilmişti. Buyrun, kendiniz bakın ve karar verin” dedi.

Reade’e inanıp inanmadığı sorusuna Ömer’in cevabının tamamı şöyle:

Bir sürü tatsız şey var. Rahatsız edici. Tara Reade’e inanıyorum, kadınlara öne çıkıp hikayelerini paylaşmaları için bir alan tanımamızın önemine inanıyorum. Cinsel saldırıya uğrayanların öne çıkması yıllarını alıyor. Adalet gecikebilir ama hiçbir zaman esirgenmemeli.

Bunun Biden’ın aday olmaması gerektiği anlamına mı geldiği sorulduğundaysa Ömer şöyle konuştu:

Eğer (adaya dair) değerlendirmeler üzerinde bir etkim olabilseydi, açık yüreklilikle konuşalım, muhtemelen farklı bir adayımız olurdu.

İlhan Ömer, iddiaların doğru olduğuna inansalar ya da Biden'ın yanlış aday olduğunu düşünseler dahi eski Başkan Yardımcısı'na oy vereceklerini söyledikleri için eleştirilere maruz kalan üst düzey Biden destekçilerinden sonuncusu oldu. Nation köşe yazarı Katha Pollitt, bebekleri haşlayıp yese bile Biden'a oy vereceğini söylediği için sert eleştirilerle karşı karşıya kalmıştı.

Pollitt, "Biden benim adayım değildi ama Beyaz Saray'ı geri kazanmak önemli" diye yazmıştı.
 


Joe Biden ise iddiaları reddederek Tara Reade'e inanmaları halinde Amerikalıların "muhtemelen kendisine oy vermemeleri gerektiğini" söyledi.

MSNBC'e verdiği röportajda Biden, "Tara Reade'e inansaydım ben de kendime oy vermezdim" diye ekledi.

Reade'nin avukatı Douglas Wigdor, müvekkilinin geçmişiyle ilgili olarak Seattle'daki Antioch Üniversitesi'nden mezuniyeti hakkında yalan söyleyip söylemediğine dair soruların da aralarında bulunduğu yeni detayların yayımlanmasını takiben geçen hafta cuma günü davayı bıraktı.

Wigdor istifasının Biden aleyhindeki suçlamaların hakikat içerip içermediğinin bir yansıması olmadığını, Reade hakkında yapılan bu haberlerin çoğunun mağduru utandırmayı amaçladığını ve alakasız konularda müvekkilinin güvenilirliğine saldırdığını kaydetti.

Ömer suçlamalara doğrudan eğilen ikinci "manga" üyesi oldu. Daha önce de Ayanna Pressley, Biden'ı tecavüz suçlamalarını "empatiyle" ele almaya çağıran bir açık mektup yayımlamıştı.
 


Pressley, "Partimin ve adayımızın mevzu bahis suçlamalara cevap verip Beyaz Saray'da oturan şahsı yenebilme konusunda yaptığı yanlış seçimi reddediyorum" diye yazmıştı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU