BMGK, IŞİD'in yeni lideri el-Mevla'yı yaptırım listesine aldı

BMGK IŞİD ve el-Kaide Yaptırım Komitesi, el-Mevla'nın "örgüt içinde Yezidilerin kaçırılması, katledilmesi ve insan ticaretinde rol aldığı" bilgisini paylaştı

Fotoğraf: Reuters

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), IŞİD’in yeni lideri Emir Muhammed Said Abdurrahman el-Mevla'yı yaptırım listesine aldı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BMGK IŞİD ve el-Kaide Yaptırım Komitesi, Irak vatandaşı olduğu belirtilen el-Mevla'yı, "Konseyin 2368 sayılı kararı uyarınca IŞİD ve el-Kaide adına faaliyetler planlamak ve bu örgütlere finansman sağlamaktan" yaptırım listesine aldığını açıkladı.

Komite, el-Mevla'nın "örgüt içinde Yezidilerin kaçırılması, katledilmesi ve insan ticaretinde de rol aldığı" bilgisini paylaştı. 

Üç farklı kod ad kullanıyor

Geçtiğimiz yılın ekim ayında ABD operasyonunda öldürülen Ebubekir Bağdadi'nin yerine seçilen el-Mevla, "El Hac Abdullah", "Abdulemir Muhammed Said el-Selbi" ve "Ebu Ömer el-Türkmani" isimlerini kullanıyor.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da Twitter'dan yaptığı açıklamada, "ABD, BMGK'nin IŞİD’li terörist el-Mevla'yı yaptırım listesine almasını memnuniyetle karşıladı. Bu, IŞİD'in kalıcı yenilgisini sağlamak için uluslararası toplum tarafından atılan önemli bir adım'' değerlendirmesinde bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı da daha önce el-Mevla'yı terör listesine eklediğini duyurmuştu.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU