Nijerya’da bayramın ilk iki gününde 200 kişi öldürüldü

Batı Afrika ülkelerinden Nijerya'nın kuzeybatısındaki silahlı gruplara yönelik hava operasyonlarında yüzlerce kişinin öldürüldüğü belirtildi

Nijerya’da bayramda da operasyonlar durmadı / Fotoğraf: Reuters

Nijerya Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Enenche, son yıllarda artan "silahlı çetelere" yönelik ülkenin kuzeybatısındaki Katsina ve Zamfara eyaletlerinde hava operasyonu düzenlendiğini açıkladı.

Enenche, "Bölgede faaliyet gösteren silahlı çeteleri temizlemek için 22 ve 23 Mayıs'ta yapılan hava operasyonlarında yaklaşık 200 çete üyesi etkisiz hale getirildi" dedi.

Operasyonlarda Katsina eyaletinin Jibia bölgesi ve Zamfara eyaletinin Zurmi bölgesinin hedef alındığını dile getiren Enenche, "Operasyona Nijerya Hava Kuvvetlerine ait savaş uçakları ve helikopterler katıldı. Silahlı gruplara ait kamp yerleri ve çete liderleri de etkisiz hale getirildi" ifadelerini kullandı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Binden fazla Boko Haram üyesi öldürüldü

Öte yandan Genelkurmay Başkanı Tukur Buratai dün gazetecilere yaptığı açıklamada son 6 haftada Boko Haram'a yönelik operasyonda binden fazla örgüt üyesinin öldürüldüğünü açıklamıştı.

Operasyonlarda 84 örgüt üyesinin de yakalandığını aktaran Buratai, Boko Haram’a ait 150 araç, silah ve önemli miktarda mühimmatın da ele geçirildiğini söylemişti.

Buratai’ye göre, örgüte yönelik operasyonlarda 11 asker de yaşamını yitirdi.

Silahlı grupların saldırılarında 8 bin kişi hayatını kaybetti

Nijerya'nın kuzeybatısında 2011'den bu yana silahlı grupların saldırılarında 8 bin kişi hayatını kaybetti.

Bölgede yaşanan güvenlik sorunu, toprak sahibi çiftçiler ile göçebe sığır çobanları arasındaki çatışmalardan, silahlı çetelerin soygun ve adam kaçırma girişimlerinden ve Boko Haram örgütünden ayrılan silahlı grupların saldırılarından kaynaklanıyor.

Çatışmalar nedeniyle bölgede yaşayan 200 bin kişi komşu ülke Nijer'e göç ederken, güvenlik operasyonları ve diyalog çabalarına rağmen kalıcı barış sağlanamıyor.

Çete saldırılarından en fazla Zamfara, Katsina, Sokoto ve Jigawa gibi eyaletler etkileniyor.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU