Almanya Trump'ı haklı buldu: DSÖ'ye verilen paranın nereye gittiğini bilmemiz gerek

"Örgüte verilen paranın tam olarak nereye gittiğiniz bilmemiz gerek" diyen Spahn, DSÖ’nün bazı ülkelere daha az bağımlı olması gerektiğini ifade etti

Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn / Fotoğraf: Reuters

Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, ABD Başkanı Donald Trump'ın Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) hataları konusunda haklı olduğunu savundu.

Bakan, Birleşik Krallık merkezli Financial Times gazetesine verdiği demeçte, DSÖ'nün bazı üye devletlerin etkisine tabi olduğunu söyledi.

Spahn, ülke adı vermeksizin DSÖ'nün "bu ülkelere daha az bağımlı olması gerektiğini" ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Paranın nereye gittiğini bilmemiz gerek"

ABD Başkanı'nın DSÖ hakkındaki eleştirilerinin haklı olduğunu belirten bakan, örgütün yönetiminde ve hesap verebilirliğinde reforma gitmesi gerektiğini dile getirdi.

Bakan, "Örgüte verilen paranın tam olarak nereye gittiğini bilmemiz gerek" diye konuştu.

Bununla birlikte ABD'nin DSÖ'yü finanse etme kararından vazgeçmesinin "çok talihsiz" olduğunu belirten Spahn, ABD'nin DSÖ'nün çalışmalarına katkısına dikkat çekti.

Bu organizasyona ihtiyaç duyulduğunun da altını çizen bakan, "DSÖ'ye ihtiyaç duyulmadığına yönelik söylemlerin tamamen farklı olduğunu" dile getirdi.

Spahn, "Krizin ortasında yangınlar arttığında itfaiye ekibinin reformu hakkında konuşmak doğu değil. Önce krizle yüzleşmeliyi, sonra Dünya Sağlık Örgütü hakkında konuşacağız" diye konuştu.

Trump'ın DSÖ'ye tepkisi

ABD Başkanı Trump, 7 Nisan'da Twitter hesabından yaptığı paylaşımla DSÖ'ye karşı mücadelesini başlatmıştı.

Trump, söz konusu mesajında, "DSÖ, bu defa gerçekten patladı. Fonunu büyük oranda ABD sağlıyor ama bu örgüt nedense hala Çin odaklı. Bu konuyla ilgileneceğiz. Neyse ki Çin'e sınırların açık tutulması tavsiyelerini kabul etmedim. Neden bize bu kadar hatalı bir tavsiye verdiler?" ifadelerini kullanmıştı.

Söz konusu tavrını aynı günkü basın toplantısında da sürdüren Trump, ABD'nin Çin'e göre kuruluşa daha çok fon sağlamasına rağmen DSÖ'nün Çin merkezli hareket ettiğini kaydederek, "DSÖ'nün işleyişine bir bakacağız. Ancak DSÖ'ye sağladığımız fonları büyük oranda askıya alacağız" dedi.

"DSÖ Çin'in kuklası"

Trump, 19 Mayıs'ta DSÖ'ye yazdığı 4 sayfalık mektupta, "DSÖ, 2019 Aralık ve hatta daha öncesinde Vuhan'da bir virüsün yayıldığına dair haberleri göz ardı etmiştir. 31 Aralık'ta Tayvanlı yetkililer, DSÖ ile virüsün insandan insana bulaştığına dair iletişime geçti. Ancak DSÖ bu kritik bilgiyi dünyanın geri kalanıyla paylaşmamayı tercih etti. Belki de bunun siyasi nedenleri vardı" ifadelerini kullanmıştı. Trump, DSÖ'yü ‘Çin'in kuklası' olmakla suçlamıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU