Afganistan’da tutuklu 2 bin Taliban üyesi serbest bırakılacak

Afganistan Cumhurbaşkanı Gani, Taliban ile hükümet arasında Ramazan Bayramı dolayısıyla karşılıklı ateşkes ilan edilmesinin ardından, bu kez cezaevlerindeki 2 bine yakın Taliban üyesinin serbest bırakılacağını söyledi

Afganistan’da 2 bin Taliban üyesi serbest bırakılacak / Fotoğraf: Reuters

Afganistan’da Taliban’ın Ramazan Bayramı nedeniyle 3 günlük ateşkes ilan etmesinin ardından hükümetten “jest” geldi.

Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin sözcüsü sosoyal medya hesabında yaptığı açıklamada “Taliban’ın, Ramazan Bayramı günlerinde ilan ettiği ateşkese karşılık, iyi niyet göstermek adına, 2 bin Taliban üyesi mahkumu serbest bırakma kararı verildi” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sürecin başarılı  olması için başka adımlar da atılacak

Açıklamada, hükümetin barış sürecinin başarılı olması için başka adımlar da atacağı kaydedildi.

Gani, bayram dolayısıyla ulusa hitaben yaptığı konuşmada, mahkum Taliban üyelerinin serbest bırakılması konusunda gerekli adımı atacağı mesajını verirken, Taliban’dan da elinde bulunan güvenlik güçlerine serbest bırakmasını istemişti.

Halilzad'dan müzakerelere devam çağrısı

Taraflar arasındaki ateşkes kararı, ABD’nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad’ın Kabil ve Doha ziyaretinin ardından geldi.

Halilzad, Taliban ve Afgan hükümetini şiddeti azaltmaya, Taliban ile şubat ayında imzalanan ve ABD askerlerinin Afganistan'dan çekilmesini öngören anlaşmanın sağlanmasında kilit öneme sahip Afganistan içi müzakerelere devam etmeye çağırdı.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU