Dünyanın aradığı Fransız kadın IŞİD'in son kalesindeki evinde öldürüldü

Suriye’de hava saldırısında öldürülen Hayat Boumeddiene, 2015’te Paris’te bir restoranda rehin aldığı 4 kişiyi ve bir polisi öldüren IŞİD’li Amedy Coulibaly’nin eşiydi. Söz konusu saldırı, Charlie Hebdo saldırısından iki gün sonra gerçekleşmişti

Hayat Boumeddiene ve Amedy Coulibaly silah eğitimi yaparken

Suriye’deki yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre IŞİD’in Deyrizor’un güneyindeki son kalesi olan Bağoz’da bulunan Boumeddiene, ABD’nin öncülük ettiği koalisyon güçleri destekli Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) teslim olmayı reddeden IŞİD’lilerin arasında bulunuyordu.

Boumeddiene’nin eşi Amedy Coulibaly, 9 Nisan 2015’te Paris’teki bir restoranda rehin aldığı 4 kişiyi öldürmüştü.

Bu olay, Charlie Hebdo’nun Paris’teki ofisine gerçekleştirilen 11 kişinin öldüğü saldırıdan 2 gün sonra gerçekleşmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Fransız evi”nde kalıyordu

Fransa’da yaşarken Türkiye üzerinden Suriye’ye girip IŞİD’e katılan Boumeddiene’in Bagoz’da “Fransız evi” olarak bilinen bir apartmanda kaldığı sırada öldürüldüğü belirtildi.

Hayat Boumeddiene kimdir?

Paris’in güneyindeki Val de Marne’de altı kız kardeşi ve dört erkek kardeşi ile büyüdü. Annesi 1994 yılında ölünce ve başka bir aile tarafından büyütüldü. 

Fransız medyasına göre 30 yaşındaki Cezayir asıllı Fransız kadın, muhasebeci olarak çalıştığı şirketten nikab giydiği için kovuldu.

 

 

Basında çıkan haberlerde, babasının kızının Coulibaly’nin gerçekleştirdiği saldırıya karıştığını duyduktan sonra şok geçirdiği belirtilmişti.

Saldırının ardından Fransız polisi Amedy Coulibaly ve eşi Hayat Boumeddiene’nin yakalanması için geniş çaplı bir operasyon başlatmıştı.

Operasyonun başlamasından birkaç saat sonra Coulibaly öldürülmüş, polis bu kez Boumeddiene’nin peşine düşmüştü.

Ancak Türk yetkililerin açıklamasına göre Fransız kadın, saldırı gerçekleşmeden birkaç gün önce Türkiye’ üzerinden Suriye’ye geçerek IŞİD’e katılmıştı.

Dışişleri Bakanlığı, Boumeddiene’nin İstanbul Atatürk Havalimanı’na gelerek giriş işlemlerini yaptığını, Fransız makamlarından tutuklanmasına dair herhangi bir talep gelmediğini beyan etmişti.

 

 

Coulibaly ile ilişkisi

Arkadaş aracılığıyla tanışan Colibaly-Boumeddiene çifti 2009 yılında imam nikahıyla evlendi. Fransa’da İslami derslere katılan çift bu sürede radikal fikirleri benimsedi.

Fransız Le Parisien gazetesi, Coulibaly’nin ikinci eş alma niyetinde olduğunu yazmıştı.

ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri destekli Suriye Demokratik Güçleri’nin Deyrizor’un güneyindeki IŞİD’in son kalesi olan Bagoz’a yönelik operasyonları devam ediyor.

 

 

Kamplardaki sivillerin arasına sızan bazı IŞİD üyeleri hala teslim olmayı reddediyor. Kaçmayı başaran siviller SDG’ye ait kamyonlarla ülkenin kuzeyindeki kamplara götürülüyor.

DAHA FAZLA HABER OKU