Avustralya’da nadir bir dinozor türü keşfedildi

Keşfedilen fosillerin daha önce başka bir türe ait olduğu düşünülmüştü

Türün başka alanlarda tespit edilen üyelerinin boylarının daha uzun olabildiği aktarıldı (RUAIRIDH DUNCAN)

Gönüllü kazıcıların Avustralya’da ortaya çıkardığı yeni fosilin, ülkede 110 milyon yıl önce dolaşmış nadir, dişsiz bir dinozor türüne ait olduğu tespit edildi. 

Dinozora verilen “elaphrosaur” isminin “hızlı kertenkele” anlamına geldiği ve türün Tiranozor ve Velociraptor ile ilişkili olduğu aktarıldı. 

BBC'nin haberine göre, 5 santimetrelik omurga fosili 2015 yılında Avustralya’nın Victoria eyaletinde Cape Otway yakınlarında gerçekleştirilen bir kazıda ortaya çıkarılmıştı. 

Kalıntıların, Avustralya’da bulunan ilk elaphrosaur kemiği olduğu belirtildi. Ancak kemiklerin bulunduğu sırada uçan bir sürüngen olan Teruzor’a ait olduğu düşünülmüştü. 

Ancak fosilleri inceleyen Melbourne’deki Swinburne Üniversitesi’nden paleontologlar, kalıntıların ince bir dinozora ait olduğunu fark etti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dr. Stephen Poropat, “Elaphrosaurlar uzun boyna, tıknaz kollara, küçük ellere ve nispeten hafif bedenlere sahip” dedi. 

Fosil, dinozorun yaklaşık iki metre uzunluğunda olduğuna işaret ediyor. Bununla birlikte Tanzanya, Çin ve Arjantin’de daha önce elde edilen diğer fosiller hayvanların boyunun 6 metreye kadar çıkabileceğine işaret etmişti. 

Dr. Poropat, yetişkin elaphrosaurlar muhtemelen çok fazla et yemediğini belirtti. 

Elaphrosaurların bilinen çoz az kafatası gençlerinin dişleri olduğunu fakat yetişkinlerinin dişlerini kaybettiğini ve yerini sert bir gagaya bıraktığını gösteriyor. Bunun Avustralya elaphrosaurları için geçerli olup olmadığını henüz bilmiyoruz fakat bir kafatası tespit ettiğimizde bulabiliriz.

Cape Otway’in fosiller açısından hayli zengin bir bölge olduğu belirtildi. ABC News’a göre, yaklaşık bir düzine hayvan ve 5 dinozor türü burada tespit edildi. Bu keşifler arasında 2018’de bitki yiyen dinozorların tespit edilmesi de yer alıyor. 

 

Independent Türkçe, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU