İYİ Partili Çıray: RTÜK Başkanı’nı istifaya, savcıları göreve davet ediyorum

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in açıklamalarına tepki gösteren İYİ Parti İzmir Milletvekili Çıray, “İç savaş kışkırtıcılığını, darbe karşıtlığı gerekçesiyle mazur gören bir zihniyet, RTÜK’ün başında kalamaz!” dedi

Aytun Çıray- Ebubekir Şahin / Kolaj: Independent Türkçe

Ülke TV'ye konuk olan Sevda Noyan'ın tepki çeken sözlerinin Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) toplantısında ele alınmaması ve RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'in açıklamaları üzerinden yürüyen tartışma sürüyor.

Şahin'in açıklamalarını, "Hiçbir şekilde mazur görülemeyecek ahlaki, hukuki ve siyasi bir skandal” olarak niteleyen İYİ Parti Milli Güvenlik Politikaları Başkanı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, "Böylesine ayrıştırıcı ve düşmanlaştırıcı bir zihniyetin RTÜK gibi bir kurumun başında kalması Türk Milleti ve Türkiye Cumhuriyeti açısından sadece bir basın ve ifade özgürlüğü değil, çok ciddi bir iç barış ve güvenlik meselesidir” sözleriyle RTÜK Başkanı Şahin'i istifaya davet etti.

"RTÜK, cari keyfilik hukukunu uyguluyor"

RTÜK'ün AK Parti döneminde propaganda mekanizmasına dönüştürüldüğünü savunan Çıray, şu ifadeleri kullandı:

RTÜK, AKP iktidarları boyunca, Milletimizin en önemli haber ve eğlence kaynağı olan televizyon kanallarının AKP’nin bir propaganda mekanizmasına dönüştürülmesini kolaylaştıran bir rol üstlenmiştir. Ne yazık ki cari keyfilik hukukunun sorumlusu AKP yöneticileri, FETÖ’nün 15 Temmuz 2016 tarihindeki hain kalkışma ve darbe teşebbüsünden ders almamışlar. Darbe teşebbüsünden sonra artık fikir ve ifade özgürlüğüne önem verir diye beklerken tam aksi olmuştur. Medya, çok küçük bir kısmı dışında, tamamen iktidardaki zihniyetin kontrolüne girmiştir. RTÜK Başkanı, AKP yönetiminden aldığı cesaretle yeni rejimin baskıcı ve anti-hürriyetçi tabiatına uygun davranmakta, yetkilerini kötüye kullanmaktadır. Bu çerçevede değerlendirilebilecek uygulamaların sayısı, son üç dört aydır çok tehlikeli bir hal almıştır.

"RTÜK, bağımsız medyanın üzerinde Demokles'in kılıcı gibi"

FOX TV, Halk TV, KRT ve Tele 1 gibi kanalların sadece reklam gelirleriyle ayakta duran ve gerçek gazetecilik peşindeki bağımsız televizyon kanalları olduğunu savunan Aytun Çıray, RTÜK’ün, gücünü bağımsız medyanın üzerinde Demokles’in Kılıcı gibi sallandırdığını ileri sürdü. 

Bu kanallara verilen yayın yasağı ve para cezalarına değinen Çıray, iktidarın son 1.5 yılda "muhalif" olarak gördüğü kanallara 36 kez ceza kestiğini, buna karşılık "yandaş" kanallara yalnızca 2 kez en düşük ceza olan ‘uyarı’ yaptırımına karar verdiğini ifade etti.

İYİ Partili Aytun Çıray, "Bu esasen ülkemizde can çekişmekte olan basın özgürlüğünün topyekun ortadan kaldırılması anlamına gelmektedir" yorumunu yaptı.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

"İç savaş kışkırtıcılığı bahane kabul etmez"

Sevda Noyan'ın Ülke TV'de sarfettiği sözleri "iç savaş kışkırtıcılığı" ve "katliam daveti" olarak niteleyen Aytun Çıray, RTÜK Başkanı'nın bu ifadelere sessiz kalması sonrasında "onurlu" bir davranış göstererek, istifa etmesi gerektiğini savundu:

FOX TV, Halk TV, KRT ve Tele 1’deki tamamen ifade ve basın özgürlüğü içinde değerlendirilmesi gereken haberlere ve bu haberlerden kalkılarak yapılan yorumlara akıl almaz yasaklar ve cezalar getirilirken; iç savaş kışkırtıcılığına karşı herhangi bir yaptırım için harekete dahi geçmemiştir. Şahin şunu bilsin ki, iç savaş kışkırtıcılığı bahane kabul etmez. Türkiye aşiret devleti değildir. Üstelik darbeler millete karşı yapılır ve bizi o darbelerden koruması gereken devlet ve o devletin başındaki hükümettir. Hükümetin yapması gereken de evham yaratmak değil, darbecileri derhal tutuklamak ve teşhir etmektir. Yani Ebubekir Şahin, ÜLKE TV’de ‘Araf’taki Sorular’ adlı programda, iktidar tarafından Türkiye’nin ağır ekonomik kriz gündemini maskelemek için oluşturulan sun’i sözde darbe gündemini vesile ederek ‘cebimde listem hazır, Ailemiz en az 50 kişiyi götürür’ şeklindeki iç savaş kışkırtıcılığı ve katliam davetine, RTÜK Başkanı olarak sessiz kalamaz. Şahin’in Ülke TV’deki kışkırtıcılığa ‘darbe önleme’ gerekçesi ile göz yumması, iç savaş kışkırtıcılarına ve kafa kesici gözü dönmüş radikallere akla gelen-gelmeyen her türlü melanete yol verebilir. Şahin’in, kışkırtıcı, Noyan’ın daha program tamamlamadan tutuklanmasına yol açacak iç savaş çağrısı karşısında gerekeni yapmaması, kendisi hakkında da kışkırtıcı şüphesi doğurabilir. Şahin’in söylediği gibi kanunların gereğini yapmak değil, yapmamak darbe sevicilerini sevindirir ve gülümsetir. Sonuç olarak Şahin’in tutumu hukuka, yüksek değerlere ve vicdani ilkelere bağlı herkes için hakarettir. Bütün bu nedenlerle Şahin’i bir an bile zaman kaybetmeden onurlu bir istifaya davet ediyorum.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU