Belçika’da sağlık personeli hastaneyi ziyaret eden Başbakan’a sırtını döndü

Yaklaşık bir yıldır hükümetin kurulamadığı Belçika’da salgının başından beri ilk defa bir hastaneyi ziyaret eden Başbakan  Sophie Wilmes, sağlık personelinin protestosu ile karşı karşıya kaldı

Mayıs 2019’da yapılan genel seçimlerin üzerinden neredeyse bir yıl geçmesine rağmen bir hükümet kurulmasında uzlaşılamayan Belçika, koronavirüs ölümlerinin vaka sayısına oranı en yüksek ülke. 

11 Şubat’ta açıklanan ilk vakadan bugüne vaka sayısı yaklaşık 55 bine ulaşmış durumda. Ölü sayısı ise 9 bin 5. Yani, her altı koronavirüs hastasından biri hayatını kaybediyor. 

150 kişilik parlamentoda 38 sandalyeye sahip azınlık hükümeti, bu karamsar tablo ve salgına karşı önlemlerin yeterli olmadığı gerekçeleriyle eleştiri oklarının hedefinde. 

Son olarak geçici hükümete Başbakanlık eden  Sophie Wilmes, cumartesi günü ziyaret ettiği Saint Peter Hastanesi’nde sağlık çalışanlarının protestosuyla karşı karşıya kaldı. 

Hastane girişinde karşılıklı iki sıra oluşturan sağlık personeli, salgının başından bu yana ilk defa bir hastaneyi ziyaret eden Wilmes’in konvoyunun geçişi sırasında sırtlarını döndü. 

Saint Peter Hastanesi, en başından beri ülkedeki pandeminin merkezi. Zira, Belçika’nın ilk vakası Philippe Soubry, Çin’in Vuhan kentinden dönüşünün ardından burada tedavi edilmişti. 

Aynı gün Auderghem kentindeki Delta Hastanesi’ni de ziyaret eden Wilmes, Twitter hesabından yaptığı açıklamada iki hastaneyi de ziyaretin ve sağlık çalışanları ile diyaloğun önemli olduğunu söylemiş, yetkililerle sağlık durumu, psikolojik güçlükler, iş yükü değerlendirmesi ve finansman konularının konuşulduğunu aktarmıştı. 
 


Saint Peter Hastanesi yetkililerinden yapılan açıklamada sağlık çalışanlarının bütçe kesintileri, düşük maaşlar, çalışan sayısının azlığı gibi konularda hayal kırılığı yaşadığını söyledi. Açıklamada ayrıca hükümetin kalifiye elemanlara ücret ödemek yerine, yetersiz kişilerin hemşirelere destek amacıyla gönderildiği de hatırlatıldı. 

Hastane direktörü  Philippe Leroy, Başbakan’a ziyareti için teşekkür ettikten sonra “Çalışanlarımız farklı duygulardan geçiyorlar. Bir tülenmişlik ve çoğu zaman endişe hâkim. Zannedersem anlatmak istedikleri çok şey var” dedi. 

Okullar, ilk vakadan 40 gün sonra kapatıldı

11,5 milyon kişinin yaşadığı Belçika’da ilk vaka 4 Şubat’ta görüldü ve ilk ölüm 11 Mart’ta yaşandı. Okulların, kültürel etkinlerin iptal edilmesi ve kafe ve restoranların kapatılması 13 Mart’ı buldu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

19 Nisan'a kadar uzatılan tedbirler kapsamında, vatandaşların zorunlu olmadıkları durumlarda evlerde kalmaları, sadece spor yapmak, markete ve eczaneye gitmek için dışarı çıkmaları istendi. 

Sosyal mesafe kurallarına uyabilen şirketler çalışmaya devam ederken, ülkede toplu taşıma araçları da neredeyse boş hizmet vermeye başladı.

Can kayıplarının yüzleri aşmasının ardından Ulusal Güvenlik Konseyi, mevcut durum karşısında tedbirleri 3 Mayıs'a kadar uzattığını duyurdu.

“Huzurevindeki Kovidliler huzurevinde kalsın”

Yayımlanan bir genelgede, hastanelerde aşırı yığılmayı engellemek için huzur evlerinde Kovid-19 semptomu gösteren kişilerin buralarda tutulması önerildi. 

Belçika makamları aynı zamanda huzur evlerinde vefat eden kişileri ölüm istatistiklerine çok geç dahil etmeye başladı ve ölümlerin yaklaşık yüzde 40'ından fazlası buralarda gerçekleşmeye başladı.

Federal yapısı nedeniyle tüm ülkeyi kapsayan kararlar almakta güçlük çeken Belçika'nın, Karnaval tatili öncesinde tedbir almadığı için yüksek vaka ve ölüm sayılarıyla boğuşmaya devam ettiği değerlendiriliyor.

"Yeni hükümetin kurulmasını bekleyemeyiz"

Sosyalist Parti lideri Paul Magnette, cumartesi günü yaptığı açıklamada yeni hükümetin kurulmasının beklenmemesi gerektiğini ve bir an önce vites artırmak zorunda olduklarını aktardı. 

Ülkenin gayrisafi yurt içi hasılasının yüzde 10’una denk gelen bir ekonomik paket açıklanmasının zorunlu olduğunu ifade eden Magnette, eylüle kadar beklemenin “çok geç” olacağını vurguladı. 


Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU