DSÖ'den koronavirüs uyarısı: Avrupa daha ölümcül ikinci dalgaya karşı hazırlıklı olsun

DSÖ Avrupa Bölgesi Direktörü, “Bu kutlama zamanı değil, hazırlık zamanı” dedi

Koronavirüs salgını nedeniyle Avrupa genelinde on binlerce kişi yaşamını yitirdi (AFP)

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) önde gelen bir yetkilisi, Avrupa'nın bu sonbahar ve kış aylarında daha ölümcül bir ikinci koronavirüs dalgasına hazırlanması gerektiği uyarısında bulundu.

Dr. Hans Kluge, son haftalarda ölüm ve enfeksiyon sayısında yaşanan düşüşe rağmen Birleşik Krallık'ın (BK) ve kıtadaki komşularının “tetikte olması gerektiğini” söyledi.

Kluge -hastalığın çıkış noktası olan Vuhan şehrinin yanı sıra Güney Kore gibi- virüsün görünüşe bakılırsa yok olduğu yerlerde yeni vaka kümelenmelerinin yaşanmasına dikkati çekti.

The Daily Telegraph'a konuşan Kluge, "Çifte dalga konusunda çok endişeliyim" dedi.

Sonbahar mevsiminde ikinci bir Kovid dalgasının yanı sıra bir başka mevsimsel grip veya kızamık dalgasıyla karşılaşabiliriz.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

DSÖ Avrupa Bölgesi Direktörü Dr. Kluge, ülkeleri pandeminin yavaşlatılmasıyla elde edilen zamanı halk sağlığı sistemlerini güçlendirmek için kullanmaya çağırdı.

Kluge, bunun hastanelerde birinci basamak tedavilerde ve yoğun bakım ünitelerindeki kapasiteyi artırmayı kapsamasını, ayrıca Singapur gibi kapsamlı temas izleme ve test işlemlerini gerçekleştirmeyi de içermesi gerektiğini ekledi.

DSÖ yetkilisi, “Singapur ve Japonya bunun kutlama zamanı değil, hazırlık zamanı olduğunu erken aşamada fark etti" diye konuştu.

İskandinav ülkeleri de bunu yapıyor, ikinci bir dalgayı gözardı etmiyorlar. Ne var ki bunun yerel düzeyde kalmasını ve hızlı bir şekilde atılımda bulunabilmeyi umuyorlar.

Dr. Kluge, birçok ülke tecrit kısıtlamalarını gevşetmeye başlarken halkın sergileyeceği tavrın “virüsü kontrol altına tutmada” önemli bir rol oynayacağını ifade etti.

Kluge perşembe günü gerçekleşen basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Şu an bir yol ayrımındayız. Hangi yolu izleyeceğimizi eylemlerimiz ve bireysel davranışlarımız belirleyecek” dedi.

Acil durumun beraberinde getirdiği yorgunluk hissi, bu virüse karşı edindiğimiz değerli kazanımları tehlikeye sokuyor. Yetkililere güvensizlik uyandıran haberler ve komplocu düşünce, fiziksel mesafe karşıtı hareketleri körüklüyor, diğer insanlar da aşırı ihtiyatlı davranıyor.

Bugünkü davranışlarımız pandemi için rotayı belirleyecek. Hükümetlerin kısıtlamaları kaldırmasıyla birlikte sizler, halk artık ana aktörlersiniz.

Kluge'ın açıklamaları, İngiltere'nin baş sağlık danışmanı Chris Whitty'nin bu ay virüsün hızla kontrolden çıkabileceğine dair yaptığı uyarıların ardından geldi.
 


Örneklere yer verdiği konuşmasında İngiltere ve Galler'in 1918 grip salgınında yaz, sonbahar ve kış olmak üzere üç büyük salgın dalgası gördüğünü hatırlatan Whitty, “Salgının hafifletilmemesi durumunda ikinci dalganın ilkinden daha şiddetli olması kesinlikle ihtimal dahilinde" demişti. Bahsi geçen yılda ikinci dalga, üç dalga arasında en ölümcül olanıydı.

Virüsün Avrupa'daki merkezi Rusya, Ukrayna, Belarus ve Kazakistan gibi doğudaki ülkelere kayarken, Dr. Kluge salgının BK'da ve diğer ülkelerde yavaşlamasının pandeminin sona erdiği anlamına gelmediği konusunda uyardı.

DSÖ Avrupa Direktörü, “Bazı ülkeler 'Biz İtalya gibi değiliz' diyor ancak iki hafta sonraysa bum! Çok, çok dikkatli olmalıyız" diye ekledi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU