Venezuela lideri Maduro: Guaido darbe girişimini Beyaz Saray’daki görüşmede planladı

Maduro söz konusu görüşmenin “Trump’ın saldırı planı bulunmasına dair emri doğrultusunda gerçekleştiğini” iddia etti

Nicolas Maduro, muhalif lider Juan Guaido'nun kendisine yönelik darbe girişiminde bulunduğu iddialarıyla ilgili yeni açıklamalar yaptı (AFP) 

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, muhalefet lideri Juan Guaido’nun kendisine yönelik darbe girişimini planlamak üzere ABD ordusu özel kuvvetlerinin eski üyesi Jordan Goudreau’yla Beyaz Saray’da bir araya geldiğini öne sürdü.

AFP’nin haberine göre Maduro iddia ettiği görüşmenin, ABD’nin yanı sıra 50 kadar ülkenin devlet başkanı saydığı Guaido’nun şubat ayında Washington’da ABD Başkanı Donald Trump’ı ziyareti sırasında yaşandığını savundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Venezuela yönetiminin kısa süre önce yaşanan baskını organize etmekle suçladığı eski ordu mensubuna göndermede bulunan Maduro, “Juan Guaido ile Jordan Goudreau 4 Şubat 2020’de Beyaz Saray’da görüştü” dedi.

Maduro ayrıca söz konusu görüşmenin “Trump’ın saldırı planı bulunmasına dair emri doğrultusunda gerçekleştiğini” iddia etti.

Venezuela lideri, “Goudreau’un Beyaz Saray’da 2019-2020 arasında bulunup bulunmadığının ve Guaido’yla hangi odada görüştüğünün doğrulanmasının çok kolay” olduğunu da söyledi.

Beyaz Saray ise konuyla ilgili AFP’nin görüş talebine henüz yanıt vermedi.

Venezuela İletişim Bakanı Jorge Rodriguez salı günü yaptığı açıklamada, hükümetin 3-4 Mayıs’ta engellediği baskının askeri liderinin Goudreau olduğunun doğrulandığını kaydetmişti.

Bahsi geçen iddialar, deniz üzerinden gerçekleştiği belirtilen baskın sırasında gözaltına alınan bir kaptanın Beyaz Saray görüşmesinden bahsettiği bir videoya dayandırılıyor.
 


Baskın sonrası açıklamalarında Maduro, muhalif lider Guaido’nun kendisini yakalamak, hapsetmek ve iktidardan indirmek için darbe girişiminde bulunmak üzere ABD’li eski asker Goudreau’nun kurduğu özel güvenlik ve savunma şirketi Silvercorp USA ile sözleşme imzaladığını öne sürmüştü.

Venezuela yönetimi düzenledikleri operasyonlar sırasında içlerinde ABD ordusundan emekli Luke Alexander Denman ve Airan Berry’nin de bulunduğu “52 paralı askeri” gözaltına aldıklarını bildirmişti.

İddiaların hedefindeki Trump ise ABD’nin bu baskında hiçbir müdahalesinin olmadığını savunarak, “Venezuela’ya girmek gibi bir niyetim olsaydı bunu saklamazdım” demişti.

 

Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU