Maduro: ABD idaresinde darbe girişimine karışan 13 kişiyi yakaladık, Ramboculuk yapıyorlardı

ABD’li eski yeşil bereli Jordan Goudreau, baskının arkasında kendisinin olduğunu kabul etti

Nicolas Maduro kendisine yönelik darbe girişiminde bulunulduğunu açıkladı (AFP)

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, darbe girişiminde bulunduğu öne sürülen 13 kişinin tutuklandığını duyurdu.

Devlet televizyonundan yaptığı açıklamada Maduro, bu kişilerin ABD’yle koordinasyon halinde olduğunu ve kendisini devirmek üzere ülkeye Karayip sahilleri üzerinden giriş yaptığını söyledi.

Maduro şu an gözaltında tutulan Airan Berry ve Luke Alexander Denman’a ait olduğu belirtilen ABD pasaportlarıyla kimlikleri gösterdi ve bu kişilerin Silvercorp USA adlı Florida merkezli güvenlik şirketinin başındaki ABD’li eski yeşil bereli Jordan Goudreau’yla birlikte çalıştığını ifade etti.

Pazartesi sabahı 25 bin Silahlı Kuvvetler mensubunun operasyon başlattığını belirten Maduro şöyle konuştu:

Şu ana kadar saldırı girişimlerine karışan 13 teröristi yakaladık, güvenlik güçleri, planlarını gerçekleştirmek için hazırladıkları savaş malzemelerini ele geçirdi. ABD hükümetinin, bu başarısız saldırı için ABD Uyuşturucuyla Mücadele Dairesi’ni (DEA) görevlendirdiğini ve Silvercorp adlı özel şirketin bu operasyonu planladığını öğrendik.

“Ramboculuk yapıyorlardı, kahramanlık oyunu oynuyorlardı” diyen Maduro, Venezuelalı yetkililerin söz konusu kişilerin darbe için eyleme geçmesini engellediğini aktardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Reuters’ın haberine göre kendisini baskının organizatörü olarak tanımlayan Goudreau ise Berry ve Denman’ın da bu işe dahil olduğunu kabul etti.

Telefonla verdiği röportajda Goudreau, “Benimle birlikte çalışıyorlar. Bunlar benim adamlarım” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı ise tutuklamalar konusunda ortaya atılan iddialara henüz yanıt vermedi.

Amerikalı yetkililer, ABD yönetiminin bu baskınlarda müdahalelerinin olduğu suçlamalarını şiddetle reddediyordu.

Guaido anlaşma iddialarını reddetti

Öte yandan Venezuela'da kendini geçici devlet başkanı ilan eden ve ABD tarafından desteklenen Juan Guaido ise Maduro'yu devirmek için eski ABD askeri Goudreau’nun firmasıyla anlaşma yaptığı iddialarını yalanladı.

Guaido’nun iletişim ekibi, muhalif liderin ve müttefiklerinin “Silvercorp’la hiçbir ilişkisi olmadığını ve bu firmanın eylemleriyle ilgili herhangi bir sorumluluklarının bulunmadığını” kaydetti.

Venezuela'da pazar günü güvenlik güçlerinin düzenlediği operasyonla silahlı eylem, suikast ve darbe yapmak amacıyla deniz yoluyla La Guairia sahilinden ülkeye girmeye çalışan bir grubun etkisiz hale getirildiği, operasyonda 8 kişinin öldüğü ve 2 kişinin de yakalandığı açıklanmıştı.
 


Pazartesi devam eden operasyonda bu kez Venezuela'nın Aragua eyaletine bağlı Chuao kentinden deniz yoluyla ülkeye sızmaya çalışan bir grubun yakalandığı bildirilmişti.

Bu grubun içerisinde, saldırı planının lideri olduğu düşünülen ve Venezuela'da Ocak 2018'de Guaido öncülüğündeki darbe girişiminde yer alan eski Bolivarcı Ulusal Muhafız Birliği mensubu Antonio Seqea'nın da olduğu duyurulmuştu.

Operasyonlarda çok sayıda askeri teçhizat, ağır silah, makineli tüfek ve uydu telefonları ele geçirilmişti.

 

Independent Türkçe, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU