Bilim Kurulu üyeleri uyardı: Güneş çıktı, virüs azaldı diye bir şey yok

Prof. Dr. Yamanel, Prof. Dr Kaya ve Prof. Dr. Şen, sokağa çıkma izni bulunan 65 yaş üstü ve kronik hastalığı bulunan vatandaşları sıcak havalar konusun uyararak, “Koruyucu önlemleri almadan dışarı çıkmasınlar” dedi

Fotoğraf: AA

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyeleri, normalleşme süreci kapsamında, pazar günü sokağa çıkma izni verilen 65 yaş ve üstü vatandaşları hava sıcaklığı konusunda uyardı.

Hürriyet’in haberin göre, Afrika’dan gelen sıcaklıkların cuma gününden sonra 35 derecelere kadar yükselmesi beklenmesiyle, yaşlı ve krononik hastalığı bulunan vatandaşların bu durumdan etkilenebileceği kaydedildi.

Sıcaklıkların artmasıyla yeni tip koronavirüs vakalarının azalacağını ama tamamen bitmeyeceğini ifade eden Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, “65 yaş üstü dışarı çıkarken dikkatli olmalı. Güneşin en etkin olduğu zamanda dışarıda olacaklar. Koruyucu önlemleri almadan dışarı çıkmasınlar" dedi.

“Güneş çıktı, virüs azaldı diye bir şey yok”

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Akın Kaya da, “65 yaş üstü büyüklerimiz sokağa çıktıklarında güneşte çok aşırı kalmasınlar. Oruç tutanlar, kronik rahatsızlıkları olanlar daha çok dikkat etsinler. ‘Güneş çıktı, virüsün etkisi azaldı’ diye bir şey yok" ifadelerini kullandı. 

İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Prof. Dr. Orhan Şen de Afrika'den gelmesi beklenen sıcak havayı hatırlatarak meteorolojiye ilişkin şu bilgileri aktardı:

Bugünden itibaren hafta sonuna kadar etkisi devam edecek. Ege’de İzmir dahil olmak üzere 35 derecenin üzerine çıkacaktır sıcaklar. Bu, güneş çarpmasına neden olabilecek kadar yüksek. 38 dereceye kadar çıkar. İstanbul’da ise 30-31 derece olur. En sıcak gün cuma görünüyor. 30’u geçer. Tedbirlerimizi ona göre ayarlamamız gerekir. Özelikle 65 yaş üstü, bir süredir çıkamıyor ama izinli çıktıklarında çok dikkat etsinler.

 

Independent Türkçe, Hürriyet

DAHA FAZLA HABER OKU