Günlük yeni vaka sayısının 20'nin altına düştüğü Küba kitlesel testlere başlayacak

Küba’da sınırların, turizmin, okulların ve toplu taşımanın kısmen kapatılmasıyla, enfeksiyonların kontrol altına alındığı belirtiliyor

Koronavirüsün kontrol altına alınmasında başarılı olan Kübalı doktorlar İtalya gibi salgından çok ciddi etkilenen ülkelerde de hizmet vermek için harekete geçmişti (AP)

Küba, koronavirüsün kontrol altına alındığının görülmesinin ardından yaygın koronavirüs testleri uygulamaya başlayacak. The Guardian’ın haberine göre kısmi kapanmanın temel malların yetersizliğini artırsa da, Küba’nın koronavirüsle mücadelede başarılı olduğunun görüldüğü ifade edildi. 

Nisan’da günlük ortalama yeni vaka sayılarının yaklaşık 50’ye ulaşarak zirveye çıkmasının ardından, Küba’da günlük yeni vaka sayılarınıın 20’nin altına düştüğü belirtildi. 

Ülkede iki ay önce ilk Kovid-19 vakasının tespit edilmesinden bu yana, bin 804 doğrulanmış koronavirüs vakası bildirilirken, 78 kişinin de hayatını kaybettiği aktarıldı. Koronavirüse yakalandığı tespit edilenlerin de yüzde 70,7’sinin iyileştiği ifade edildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Küba sınırlarını, turizm endüstrisini, okulları ve toplu taşımayı kapatmıştı. Maske takmak zorunlu hale getirildi, barlarda ve restoranlarda yemek yemek yasaklandı. Ayrıca toplumsal bir araya gelişler de yasaklandı. 

Kübalılardan evde kalmaları ve sosyal mesafe kurallarına riayet etmeleri istenmişti. Ancak Kübalıların temel malzemelerin tedarikinde sıkıntılar yaşadığı, ulaşımı kolaylaştırmak için daha fazla bisiklet kullanmaya başladıkları ifade edildi.

Havana’da çalışmak için pedal çevirmeye hazırlanan 49 yaşındaki Alfredo Fonseca, “25 yıldır kullanmadığım için bu bisikleti tamir etmek zorunda kaldım. Pandemi nedeniyle toplu taşıma kapatıldığından onu yeniden kullanmaya başlamak zorundaydım” dedi. 

Tania Castro ise, “Çok fazla yürüyorum çükü bisikletim, motosikletim ya da arabam yok ve otobüsler çalışmıyor” dedi. 

Küba’nın ücretsiz sağlık sisteminin Kovid-19’un kontrol altına alınmasında başarılı olduğu kanıtlansa da, büyük ölçüde ABD yaptırımları nedeniyle temel maddelerin erişiminde zorluk yaşandığı aktarıldı. 

Küba’nın üst düzey epidemiyologlarından Francisco Duran, pazartesi yaptığı açıklamada kitlesel koronavirüs testlerinin hastalığın yaygınlığının daha iyi belirlenmesinde yardımcı olacağını ifade etti. 

Amaç yeni vakaları tespit etmek ve daha sonra müdahale ederek karantinaya almak, temasların ortaya çıkarılmasıyla Küba’nın aynı şekilde devam etmesi için gereken tüm önlemleri almak.

Kübalı bilim insanları geçen hafta, yeni koronavirüse karşı vücutta üretilen antikorları tespit etmek adına yerel olarak bilgisayarlı bir sistem geliştirdiklerini açıklamıştı. Bunun da düşük bir maliyetler hastanelerde ve kliniklerde kitlesel testlerin yapılmasına olanak tanıdığı belirtildi. 

 

Independent Türkçe, The Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU