Spielberg’e Netflix tepkisi: ‘Kapa Çeneni’

Spielberg, dört haftadan daha az süreliğine sinemalarda gösterilen filmlerin Oscar yerine Emmy için yarışması gerektiğini söylüyor

Alphonso Cuaron'un yönetmenliğini yaptığı Netflix yapımı Roma'nın 10 dalda Oscar'a aday olup üç dalda da ödül kazanması, "TV filmleri Oscar'a aday olabilir mi" tartışmasını ateşledi.

Yönetmen Steven Spielberg’ün Netflix gibi platformlarda yayınlanan filmlerin Oscar yarışına dahil olmasını engelleme girişimlerine Hollywood’dan yanıt geldi. 

Oscar ödüllerini veren Amerikan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi’nin yönetmenler birliğinin mevcut yöneticisi olan Spielberg’ün, bu gibi yayın platformlarında gösterilen filmlerin Oscar için yarışmasını engellemek amacıyla filmlerin uygunluk kriterlerinde değişiklik önerdiği bildirildi.

Sinema sitesi IndieWire’da yer alan bir habere göre Spielberg, başka bir platformda yayımlanmadan önce dört haftadan daha uzun bir süre için sinemalarda gösterilmeyen filmlerin Oscar için değil, Emmy için yarışması gerektiğine inanıyor. 

Yönetmen Alfonso Cuaron’un Oscar’da En İyi Film ödülünü, dağıtımını Spielberg’ün üstlendiği Yeşil Rehber’e (Green Book) kaptıran Netflix yapımı filmi Roma tartışmaların odağında yer alıyor. Roma törenden, En İyi Görüntü Yönetmenliği de dahil üç ödülle dönmüştü.

Spielberg’ü eleştiren Özgürlük Yürüyüşü (Selma) ve The 13th gibi yapımların yönetmeni Ava DuVernay ise Twitter’da yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

“Sevgili Akademi, bu bir yönetim kurulu toplantısı. Ve sıradan üyeler katılamıyor. Ama bu doğruysa umarım odada film yapımcıları da bulundurursunuz ya da benim gibi farklı hisseden yönetmenlerin açıklamalarını okursunuz.”

Şeytanın Ölüsü (Evil Dead) oyuncusu Bruce Campbell ise, Twitter’da yaptığı paylaşımda şunları söyledi:

“Steven Spielberg, Netflix’in bir daha Roma gibi bir Oscar yarışmacısına sahip olmayacağından emin olmak için çalışıyor. Üzgünüm Sayın Spielberg, Roma bir TV filmi değil. O da oradaki her şey gibi etkileyici. Platformlar önemsiz hale geldi. Netflix’le bir film yap.”

Spielberg, Twitter’daki film severler tarafından da ağır bir dille eleştirildi. Bir kullanıcı “Roma’nın Yeşil Rehber’den çok daha iyi olduğunu ve bir filmin gösterildiği platformun artık o filmin kalitesinin bir göstergesi olmadığını” ifade ederken, bir diğer kullanıcı ise, “Steven Spielberg’ün kızgın olduğunu çünkü Netflix’in oyunun kuralını değiştirdiğini” söyledi. Bir diğer kullanıcı ise şu ifadeleri kullandı:

“Eğer Steven Spielberg Netflix’in Oscar’da yarışmasını engellerse, yemin ederim bir daha asla bir Spielberg filmi daha izlemeyeceğim. Berbat biri. Ah şu 68 kuşağı ve onların değişim korkuları…”

Bir başka kullanıcı ise şunları söyledi:

“Bunu söyleyeceğimi asla düşünmemiştim ama dahi Steven Spielberg çenesini kapatıp oturmalı. Filmler bir deneyimle alakalıdır. Bir sinemada iki saat boyunca 30 dolar harcamakla ilgili değildir.”

Spielberg geçen yıl Mart’ta yaptığı açıklamada Netflix filmlerinin Oscar’a aday olmaması gerektiğini belirterek şunları söylemişti:

“Bir kere bir TV formatına angaje olduysanız artık TV filmisinizdir. Eğer iyi bir filmse kesinlikle bir Emmy’yi hak edersiniz ama Oscar’ı değil. Ancak birkaç sinemada sembolik nitelikte bir haftadan daha kısa süre gösterime sokulan filmlerin Akademi Ödülleri’ne aday gösterilmeye hak kazanmaması gerektiğine inanıyorum.”

Öte yandan Netflix’ten de konuyla ilgili bir yanıt geldi. Doğrudan Spielberg’ün adını vermeyen Netflix attığı tweet’te şu ifadeleri kullandı:    

“Sinemayı seviyoruz. İşte sevdiğimiz bazı diğer şeyler:
                 - Sinema için her zaman maddi imkanı olmayan ya da yaşadığı yerlerde sinema olmayan insanlar için erişilebilir olmak
                 - Herkesin, her yerde aynı andaki gösterimlerin keyfini çıkarması
                 - Film yapımcılarına sanatı paylaşmak için daha fazla yol sunmak
Bunlar birbirini dışlayan şeyler değil.”

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/films/news/

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU