Bitcoin tarihindeki en büyük olaylardan biri gerçekleşti: Kripto para birimi yarılandı

Geçmişteki yarılanma olayları rekor fiyat artışlarından önce gerçekleşmiş olsa da kripto paranın değeri hala tüm zamanların en yüksek noktasının çok uzağında seyrediyor

Piyasa analistleri kripto para biriminin değerinde yakın zamanda yeniden bir artış olabileceği tahmininde bulunuyor (Reuters)

Bitcoin'in önemli "yarılanma" (halving) olayını geride bırakması kripto paranın tarihinde üçüncü kez yeni birimlerin üretilme hızının yarıya düştüğüne işaret ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye saatiyle 22.23'te, dijital ortamda 630 bininci bitcoin bloğunun çıkarılması üzerine kripto para birimi endüstrisinin büyük bir merakla beklediği önceden programlanmış olay tetiklendi.

Bitcoin blokları çıkarılırken (karmaşık matematiksel denklemleri çözmek için programlanmış güçlü bilgisayarlarla kripto para üretim süreci) artık 12,5 yerine sadece 6,25 birim içerecek.

Yarılanma kabaca 4 yılda bir gerçekleşecek şekilde programlandı ve enflasyona karşı önlem olarak bitcoin'in az bulunurluğunu sağlamak için tasarlandı.

 

the independent.jpg

Kasım 2012’deki benzer olaya kıyasla Temmuz 2016’daki bitcoin yarılanmasının piyasaya etkisi (Bitcoin grafikleri/The Independent)

 

2009'da piyasaya sürülmesinden bu yana 18 milyondan fazla bitcoin çıkarıldı. Bununla birlikte yarılanma olayları, 21 milyon bitcoin'in tamamının çıkarılmasının 2140'a kadar süreceği anlamına geliyor.

Geçmişteki yarılanma olaylarının, rekor fiyat artışlarından önce gerçekleşmesi piyasa analistlerinin yeni bir ani fiyat yükselişinin yakında yaşanacağına dair tahminler yürütmesine yol açtı.

Bitcoin'in şu anki fiyatı 8 bin 787 dolar (yaklaşık 62 bin TL), kripto para biriminin değeri hala 2017'de ulaştığı 20 bin dolarlık (yaklaşık 140 bin TL) zirveden çok uzakta seyrediyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU