Katar Havayolları stajyer pilotu işten çıkardı, 1 milyon liralık eğitim ücretini geri istedi

Şirketin burslu havacılık eğitimi alan stajyer pilottan eğitim ücretini geri istemesi sosyal medyada tepki çekti

Koronavirüsün yol açtığı ekonomik darboğazın pek çok havayolu şirketinde çalışanların işten çıkarılmasına neden olduğu belirtildi (Reuters)

Katar Havayolları'nda burslu havacılık eğitimi kapsamında havacılık eğitimi alan stajyer bir pilotun sözleşmesinin şirket tarafından feshedildiği ve şirketin eğitim ücretini pilottan talep ettiği aktarıldı. 

Stajyer pilotların genellikle eğitim başlamadan önce sözleşme imzaladıkları ve bu sözleşme doğrultusunda eğer şirketten belli bir süre içinde ayrılırlarsa eğitimlerinin karşılığını ödemeyi ya da telafi etmeyi kabul ettikleri ifade edildi. Ancak bahsi geçen durumda stajyer pilotun kendi talebi dışında işten çıkarıldığı belirtildi. 

 

one mile.jpeg
Pilot kendisine gönderilen mektubu sosyal medyadan paylaşarak, durumun incelenmesini talep etti (Twitter/@AlhailJ)

 

Pek çok havayolu şirketi gibi Katar Havayolları'nın da koronavirüs pandemisinin yarattığı ekonomik darboğazdan ötürü çalışanlarının bir kısmını işten çıkardığı aktarıldı. Şirketin işten çıkarılan stajyer pilotlarından birinin paylaştığı mektuba göre, pilot 7 Mayıs itibarıyla işten çıkarıldı ve sözleşme hükümleri gereği kendisine ihbar süresi bedeli olarak 7 günlük maaş ödendi. 

One Mile At A Time'ın haberinde pilota ayrıca 591 bin 91 Katar riyali (yaklaşık 1 milyon 138 TL) ödemesi gerektiği belirtildi. Bu ödeme talebinin Ekim 2013’te pilotun imzaladığı sözleşme gereği talep edildiği belirtildi. Pilot havayolu şirketinin havacılık eğitiminden geçtiği için, şirketin bu eğitim msraflarını telafi etmek istediği aktarıldı. 

 

 

Pilotun paylaştığı mektubun sosyal medyada viral hale gelmesiyle pek çok kullanıcı Katar Havayolları’na karşı eleştirilerini dile getirdi.

Katar vatandaşı olduğu aktarılan pilotun sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, gönderisine Katar Emiri’ni ve Katar Başbakanı’nı da etiketlediği ve olayın incelenmesini talep ettiğini belirttiği aktarıldı. 

Pilot ayrıca sözleşmenin feshedilmesi konusunda herhangi bir disiplin gerekçesi olmadığını belirtti. 

Katar Havayolları konuya dair henüz herhangi bir açıklama yapmadı. 

 

Independent Türkçe, One Mile At A Time

DAHA FAZLA HABER OKU