Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yamanel: Almanya'da ligler başlıyor, bizdeki durum onlardan daha iyi, tedbirler sıkı alınırsa bir problem olmaz

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, TFF’nin liglerin yeniden başlamasına yönelik kararıyla ilgili, "Sporcuların taramasının çok sık yapılması ve hijyen kurallarının çok sıkı olmasıyla oynanabilir" dedi

Fotoğraf: AA

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Nihat Özdemir, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle geçtiğimiz mart ayında ertelenen futbol liglerinin 12 Haziran'da başlatılacağını duyurmuş, ardından da "Futbola Dönüş Öneri Protokolü"nün kalan kısmı yayımlanmıştı. 

TFF'nin kararı bazı kesimler tarafından tepkiyle karşılanırken bazıları da destek verdiğini açıkladı.

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, Türkiye'de futbol liglerinin 12 Haziran'da başlatılması kararını Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

Bilim Kurulu'nun liglerin başlangıcıyla ilgili alınan kararda bir müdahalesi bulunmadığını kaydeden Yamanel, "Bilim Kurulu'nda bu yönde bir görüşme olmadı. Şahsi fikrim, ligler başlayabilir. Başlayacaksa seyircisiz oynanacak ya da çok az seyirci gelebilir. Özellikle futbolcuların taramalarının çok sıkı yapılması lazım ve hijyen kurallarına dikkatle uyulması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

 

futbol main.jpg
Fotoğraf: AA

 

Yamanel, TFF'nin ligleri başlatma kararının Bilim Kurulu'nun önüne gelmesi durumunda bilimsel veriler ışığında durumun değerlendirileceğini aktardı.

Bazı teknik direktörlerin "Futbolcular oynamaktan korkuyor" açıklamaları için de yorum yapan Yamanel, şunları söyledi:

Tedbirler sıkı alınırsa bir problem olacağını tahmin etmiyorum. Almanya'da ligler başlıyor ve biz Almanya'dan daha iyi durumdayız. Futbol çok temaslı bir oyun. Bu yönden futbolculara çok sık tarama yapılması gerekiyor.

Almanya'da son verilere göre 172 bin 576 Kovid-19 vakası tespit edilirken 7 bin 661 kişi hayatını kaybetti. 

Türkiye'de ise Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıkladığı verilere göre 139 bin 771 vaka, 95 bin 780 iyileşen hasta toplamda 3 bin 841 hayatını kaybeden hasta bulunuyor.

 

 

Ne olmuştu? 

TFF Başkanı Nihat Özdemir, 5 Mayıs'ta Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile görüşmesinin ardından 6 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, Türkiye'de tüm liglerin 12-13-14 Haziran tarihlerinde başlatılacağını açıklamıştı. 

Açıklamasında tüm şartları göz önünde bulundurarak bir yol haritası çizdiklerini belirten Özdemir, şöyle konuşmuştu: 

Şimdilik olmak kaydıyla, elimizde değişik senaryolarımız da bulunmakla birlikte ertelenen Süper Lig, TFF 1. Lig, 2. Lig, 3. Lig ve Bölgesel Amatör Liglerimizi 12-13-14 Haziran haftasında başlatma kararı aldık. Bu kararımızla liglerin belirlediğimiz takvimde oynanması için Sağlık Bakanlığımıza müracaat edeceğiz. Sağlık Bakanlığımız da konuyu bugüne kadar değerli çalışmalara imza atan Bilim Kurulumuza havale edecek. Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu, beraber yapacakları çalışmalar sonrasında müsabakaların nasıl ve hangi şartlarda oynanacağına karar verecek. 

Bu süreçte Bilim Kurulu'nun TFF Sağlık Kurulu ile değerlendirmelerde bulunacağını ve ortaya çıkacak kararları kulüplere bildireceklerini dile getiren Özdemir, şunları kaydetmişti: 

Bilim Kurulumuz bu çalışmalarını yürütürken biz de Futbol Federasyonu olarak Süper Lig, TFF 1. Lig, 2. Lig ve 3. Lig ile Bölgesel Amatör Liglerimizdeki kulüplerimizi temsil eden Kulüpler Birliği Vakfı ve dernekleri ile görüşmeler yapmaya başlayacağız. Tüm istişarelerimizi yapıp Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu'nun maçların nasıl oynanacağına dair kararı çerçevesinde ligleri başlatacağız. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU