AVM çalışanları: Ayakkabı ya da kozmetik acil ihtiyaç değil, hepimiz risk altındayız

Koronavirüs tedbirleri kapsamında 21 Mart'ta kapatılan AVM'ler 50 gün sonra yeniden açıldı. AVM çalışanları, “AVM'ler, ticari kaygılardan dolayı açıldı, hepimiz risk altındayız” dedi

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı alınan önlemler kapsamında kapatılan alışveriş merkezleri (AVM), bugün yeniden faaliyete geçti.

Tükenmez Haber'den Nilay Göl'e konuşan bir giyim mağazasında çalışan kadın satış danışmanları, AVM'lerin ticari kaygılardan dolayı açıldığını söyledi. "Giyim, kozmetik, ayakkabı... Bunların hiçbiri acil ihtiyaç değil" diyen bir AVM çalışanı, "Sahillerin yasak olup AVM'lerin açık olması mantıklı değil" dedi.

Çalışanlar, işten çıkarılma kaygısı nedeniyle haberde isimlerinin kullanılmasını istemedi.

"Sahillerin yasak olup AVM'lerin açık olması mantıklı değil"

AVM'lerin açılmasının doğru olmadığını söyleyen çalışan, "Her ne kadar önlem alınsa dahi bulaşma riski çok fazla. Biz de maalesef risk altında kalıyoruz. Sahillerin yasak olup AVM'lerin açık olması mantıklı değil" dedi.

"Bunlar acil ihtiyaç değil"

"Giyim, kozmetik, ayakkabı... Bunların hiçbiri acil ihtiyaç değil. AVM'lerin açılma kararını kesinlikle doğru bulmuyorum" diyen çalışan, "AVM'ler, ticari kaygılardan dolayı açıldı. Açılma kararında Ramazan Bayramı'nın etkisi olduğunu düşünüyorum. Çünkü, bayram alışverişi sebebiyle mağazalar için ticari bir hareketlenme olacak" ifadelerini kullandı.

AVM'lerde hangi önlemler alınacak?

Koronavirüs salgını devam ederken açılan AVM'lerde şu kuralların geçerli olacağı açıklandı:

  • Maskesiz müşteri AVM’ye alınmayacak.
  • Müşteriler AVM'ye girmeden önce ateşleri ölçülecek.
  • AVM'ler termal kamera ile izlenecek, vücut ısısı yüksek olan tespit edilebilecek.
  • Müşterilerin mağazalarda 2 metre sosyal mesafe kuralına uyması sağlanacak.
  • AVM'lerde her 10 metrekareye bir müşteri kabul edilecek şekilde içeri insan alınacak.
  • Yürüyen merdivenlerin her bir saatte bir dezenfekte edilmesine özen gösterilecek.
  • AVM içindeki sinema salonları, spor salonları, restoranlar ve kuaförler kapalı kalacak.

"AVM içinde sosyal mesafeyi korumak mümkün değil"

AVM'ler alınan önlemlerin ise yeterli olmadığını belirten çalışan, sözlerine şöyle devam etti:

Her ne kadar vücut ısıları ölçülse dahi virüs kuluçka döneminde olabilir. Sosyal mesafeyi günlük hayatta korumakta zorlanırken AVM içerisinde korumanın pek mümkün olmayacağını düşünüyorum. Bir müşteri maske taksa bile ürünlere elleri ile temas edecek, daha sonra biz de o ürünlere temas edeceğiz. Çalışmanın verdiği rehavet ile ellerimizi yeterince dezenfekte edebileceğimizi düşünmüyorum. Denemek isteyenler de mutlaka olacaktır, bu yüzden risk çok daha fazla olacaktır. Ayrıca dezenfektanlar bunlar için yeterli olmayacaktır.

"Ticari kaygılardan dolayı açıldı"

Başka bir AVM'de çalışan satış danışmanı ise şunları söyledi:

AVM'ler açık alanlara göre daha çok risk taşıyor. 'Kıyafet' acil bir ihtiyaç değil, önceliğimizin sağlık olması gerektiğini düşünüyorum. Açılma kararının tamamen ticari kaygılardan dolayı olduğunu düşünüyorum. Bayramın yaklaşması, bayram alışverişi yapacak insanlar olacağını düşünerek ticarette hareketlenme bekleniyor olabilir. Alınan önlemlerin yeterli olmadığını düşünüyorum. Evet maskesiz alınmayacak ama maskelerin kalitesi de meçhul. Ateş ölçerin de yeterli olduğunu düşünmüyorum çünkü hiçbir belirti göstermeyip sadece bu virüsü taşıyıp bulaştıran insanlar da var. Ayrıca AVM'ye ön girişler nasılsa aynı özenin depolar içinde verilmesi gerekiyor.

 

Tükenmez Haber

DAHA FAZLA HABER OKU