Yeni Şafak yazarı: FED ile gerçekleşecek swap anlaşması Türkiye’yi rahatlatacak

"Swap ile sağlanacak dolar, iç ve dış şoklara karşı kırılganlıkları azaltacağı gibi uluslararası piyasalarda ülke ekonomisine olan güveni arttırmak için de bir kalkan görevi görecektir"

Fotoğraf: AA

Türkiye, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının yarattığı likidite sorununun hafifletilmesi amacıyla ABD Merkez Bankası'nın (Fed) genişlettiği swap hattına dahil olmak için görüşmeler yürütüyor.

Yeni Şafak gazetesi yazarı Erdal Tanas Karagöl de bugünkü köşe yazısında swap işleminin gerçekleşmesi durumunda Türkiye’nin önemli ölçüde rahatlayacağını yazdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Karagöl’ün yazısından bir bölüm şöyle:

Swap hattı, ülkelerin ihtiyaç duydukları dolar ihtiyacının karşılanması açısından önemli. Swap üzerinden sağlanacak olan dolar, ülkelerin döviz rezervleri ile ilgili tartışmalarını da sonlandıracaktır.

Çünkü bir ülkenin sahip olduğu ve olacağı dolar ve altın rezervleri o ülkenin ekonomik güvenliğidir. Rezervler, bir ülkenin borcunu ödeme gücü ve borcunu çevirebilme kapasitesidir. Dolayısıyla swap ile sağlanacak dolar, iç ve dış şoklara karşı kırılganlıkları azaltacağı gibi uluslararası piyasalarda ülke ekonomisine olan güveni arttırmak için de bir kalkan görevi görecektir.

Diğer yandan ülke yabancı para varlıkları başta da dolar rezervleri, ülkenin kredi notunu ve kredi derecelendirme kuruluşları tarafından verilen ülke kredi notlarını belirleyen önemli göstergelerden birisidir. Ayrıca rezervler, fiyat istikrarından sorumlu olan Merkez Bankası’na para politikalarını etkin bir şekilde hayata geçirilmesinde esneklik ve hareket alanı sağlamaktadır.

Bu nedenle, dünya ekonomisindeki belirsizlikler nedeniyle artan döviz likidite ihtiyacını karşılamak için swap anlaşmaları stratejik öneme sahiptir.

Türkiye’nin G20 ülkeleri ile gündeme getirdiği ve başta da FED’in bazı ülkelere açtığı swap kanalının Türkiye’ye açılıp açılmayacağı merak konusu.

Şu bir gerçek ki, FED ile gerçekleşecek swap anlaşması Türkiye’yi önemli ölçüde rahatlatacaktır.

 

Yeni Şafak, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU