Akit yazarı: Herkesin kendi meslek örgütünü kurmasının yolu açıldığında yasa dışı örgütlere meşru bir yol açılır

“Yarın bu meslek örgütlerinin kendi aralarında kuracakları meslek birlikleri eliyle çok daha saldırgan hale gelmesinin yolları da açılacaktır”

Fotoğraf: AA

Yeni Akit gazetesi yazarı Yaşar Baş, yapısında değişiklik yapılması planlanan barolarla ilgili bir köşe yazısı kaleme aldı.

Aynı zamanda avukat olan Baş, bugünkü “Herkese bir baro vermek” başlıklı köşe yazısında dünyanın en fazla avukatı barındıran İstanbul Barosu’nda yapılan son seçimi hatırlattı:

İstanbul Barosu’nun son seçimlerinde muhafazakar cephenin aldığı oy, kayıtlı avukat sayısının yaklaşık yüzde beşi civarında. Bu ülkenin yarısından fazlasını oluşturan hayat tarzının, avukatlar arasında böyle asimetrik olarak yansımasının doğal bir durum olduğunu kim söyleyebilir?

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Aslında sorun da çözüm de ayan beyan ortada duruyor” diyen Baş, şöyle devam etti:

Baroların azgınlığının dizginlenmesini, meslektaşları arasında bir bağ kurulmasını başaramamış ve avukatlık mesleğinin sorunlarının çözümü konusunda meslektaşlarının güvenini kazanamamış gruplara baro hediye ederek bu sorunlar çözülmez.

Barolar başta olmak üzere meslek örgütlerinin kuruluş ve var oluş nedenlerine odaklanmalarını sağlayacak modellerin konuşulması gerekir. 

Bugün avukatların güvenini arkasına almayı başaramayanlara, hediye edilecek baronun hiçbir etkisi ve karşılığı olacağını düşünmeyin. 

Barolar başta olmak üzere herkesin kendi meslek örgütünü kurmasının yolu açıldığında, belki farkında olmadan yasadışı örgütlere meşru bir örgütlenme alanı da açılacaktır. Yarın bu meslek örgütlerinin kendi aralarında kuracakları meslek birlikleri eliyle çok daha saldırgan hale gelmesinin yolları da açılacaktır.

Baş ayrıca “Görüyorum ki baroların yapısı ile ilgili çalışmalarda başarısız hatta çok çok başarısız olanlar yeni sistemin oluşturulmasında en çok sözü söylüyor” yorumu yaptı.

 

Akit, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU