Bedava sanat turuna çıkmak artık dijital ortamda mümkün: Berlin'den Seul'e üç boyutlu sanat galerileri

Seyahat kısıtlamalarının dijital ortama ilgiyi artırdığı ifade edildi

Berlin, Seul, Paris gibi pek çok şehirde bulunan galerilere dijital ortamda erişilebileceği ifade edildi (Artland/Ekran Görüntüsü)

ABD’de sosyal mesafe kuralları nedeniyle etkinliklerini iptal etmek zorunda kalan sanat galerileri yeni bir uygulamayla sergileri internet kullanıcılarının ziyaret edebileceği şekilde dijital ortama aktardı.

Washington Post'un haberinde, galericilerin yaratıcı fikirler geliştirmek üzere görüşmesinin ardından Marietta Arts Council’ın üyesi ve fotoğrafçı Jennifer Boykin’in, 3-D kamerasıyla çektiği fotoğraflarla projeyi mümkün kıldığı aktarıldı. 

Ziyaretçilerin OnlineArtWalk.com internet sitesi üzerinden  galerileri gezebileceği belirtildi. Galerilerin tedbirler nedeniyle kapalı kalmasının dünyanın pek çok farklı yerindeki müzeler gibi galerilerin de sanal sergilere yatırım yapmasına neden olduğu aktarıldı. 

Pek çok galeriyi gezmiş sanat eleştirmenlerinin dijital sergilerin gerçekleri kadar etkileyeci olmadığını söylediği aktarılsa da seyahat kısıtlamalarının yakın gelecekte de devam etmesi öngörüldüğünden Eazel, Artland ve Google Art&Culture gibi platformların sanat dünyasının Netflix’i olmayı hedeflediği belirtildi. 

 

Ekran Görüntüsü (7).png
Her ne kadar gerçek sergi ziyareti kadar tatmin edici olmadığı belirtilse de dijital sergilerin epey rağbet gördüğü aktarıldı (Marietta Square Galleries/Ekran Görüntüsü)

 

Öte yandan Artland’ın internet sitesinden ya da mobil uygulamasından mevcut ve geçmiş 75’ten fazla Paris sergisinin keşfedilebileceği belirtildi. Örneğin Galerie Thaddaeus Ropac, Perrotin, Galerie Xippas ve Galerie Templon gibi önemli galerilerin ziyaret edilebileceği aktarıldı. Hermann Nitsch’in yakın zamanda ortaya koyduğu eserlerinin yer aldığı “The Shape of Colour” (Rengin Şekli) isimli sergiye de Galerie RX’ten ulaşılabileceği ifade edildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bununla bilikte, Berlin’in üretken galerilerine ulaşılabileceği belirtildi. Halihazırda sergilenen “Machines to Change the World” (Dünyayı değiştirecek makineler) sergisinin ziyaret edilebileceği belirtildi. 

König Galerie’de bulunan, genç ve seslerini henüz duyurmakta olan sanatçıların çalışmalarının da ulaşılabilir kataloglar arasında olduğu belirtildi. Artland platformu üzerinden toplamda 100’den fazla Berlin sergisine erişilebiliyor. 

Seul’deki sergilerin önemli bir kısmını bünyesinde barındıran Eazel’ın baş içerik yetkilisi Amy Gayhun Lee, “Seul yakın zamanda bir sanat güzergahı olarak daha fazla uluslararası dikkati üzerine çekti” ifadelerini kullandı. PKM Gallery, Lehmann Maupin ve Paradise ZIP gibi rağbet gören yerlerin de ulaşılabilir olduğu ifade edildi. Eazel, Seul galerilerinden 75’in üzerinde sergiyi içeriyor. 

 

Independent Türkçe, Washington Post

DAHA FAZLA HABER OKU