Güney Dakota valisi koronavirüs kontrol noktaları kuran Amerikan yerlilerini yasal müdahaleyle tehdit etti

Oglala Siyu Kabilesi ve Cheyenne Nehri Siyu Kabilesi kontrol noktaları nedeniyle Vali Kristi Noem'den ihtar mektubu aldı

Vali Kristi Noem, yollara kontrol noktaları kurmaları nedeniyle iki Siyu kabilesine ihtar mektubu gönderdi (AP)

Güney Dakota valisi, iki Siyu Amerikan yerlisi kabilesine kendilerini koronavirüsten korumak için eyalet ve ABD otoyolları üzerine kurdukları kontrol noktalarını kaldırması için ültimatom gönderdi.

Cuma günü Oglala Siyu Kabilesi'ne ve Cheyenne Nehri Siyu Kabilesi'ne ihtarname gönderen Vali Kristi Noem, kızılderili rezervleri (ABD'de yerliler için ayrılmış ve yasayla korunan özel alanlar.  -Ç.N.) etrafındaki kontrol noktalarını 48 saat içinde kaldırmalarını istedi ve aksi durumda "eyaletin gerekli yasal işlemleri gerçekleştireceğini" bildirdi.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Vali şunları söyledi: "Birlikte çalıştığımızda daha güçlüyüz; buna Kovid-19'a karşı mücadelemiz de dahil. Kabilelerden ABD ve eyalet otoyollarındaki trafiğe müdahale etmeyi veya düzenlemeyi ivedilikle durdurmalarını ve tüm kontrol noktalarını kaldırmalarını talep ediyorum."

Ancak talebi geri çeviren Cheyenne Nehri Siyu Kabilesi'nin lideri Harold Frazier, ihtarnamelere sert tepki verdi. Kabile reisi yaptığı açıklamada herkesin bir arada çalışmasının gerekli olduğuna "kesinlikle katıldığını" söyledi.

Frazier sözlerini şöyle sürdürdü:

Ne var ki, bilimin ve gerçeklerin gerektirdiklerini yapmaya yönelik çabalarımıza devamlı müdahale etmeniz, rezervdeki herkesi koruma gücümüzü ciddi anlamda baltalıyor. Cahilce açıklamalar ve hararetli söylemler, bu durum nedeniyle zaten gergin olan bireyleri akıldışı eylemler gerçekleştirmeye itiyor.

Lider, kabilesinin rezerv bölgesinde trafik kısıtlamaları uygulayabileceğini söyleyen 1868 tarihli Fort Laramie Anlaşması'nın 16. maddesini hatırlattı.

Frazier, valinin kontrol noktalarını kaldırmaya yönelik talebini reddederken şu ifadeleri kullandı: "Ben yaşlı meclis üyemiz Ed Widow'un yanında duruyorum, önlemimizin amacı görünüşü kurtarmak değil yaşam kurtarmak."

Cheyenne Nehri Siyu Kabilesi, Facebook sayfası üzerinden yaptığı paylaşımda kontrol noktalarının tüm sakinleri virüsten korumayı amaçladığını belirtti.

Açıklamada, Kovid-19'un "sıcak bölgesi" olmadığı sürece rezerv sakinlerinin Güney Dakota'nın diğer kısımlarına yolculuklarının durdurulmadığı bildirildi. Aynı zamanda tıbbi malzeme ve diğer gerekli ürünleri almak gibi zorunlu faaliyet nedeniyle yapılan yolculuklara da izin veriliyor. Herkes ayrılmadan önce ve dönerken bir sağlık anketi doldurmak zorunda.
 


Rezerv bölgesinde yaşamayan Güney Dakota sakinlerine, yalnızca zaruri sebeple ziyaret ediyorlarsa ve salgının sıcak bölgelerinde gelmiyorlarsa izin veriliyor. Onlar da benzer şekilde sağlık anketini doldurmak zorunda.

 Güney Dakota'da salgının sıcak noktalarından rezerv bölgesine zorunlu sebeplerle yolculuk etmek isteyenlerin ilk önce kabilenin internet sitesindeki seyahat izin belgesini doldurması gerekiyor.

ABD Kızılderili İşleri Bürosu'nun (BIA)  protokolünü aktaran vali Noem, kabilelerin eyalete ya da federal yönetime bağlı otoyollarını seyahate kapatmadan ya da buralardaki seyahati kısıtlamadan önce eyalet yönetimine danışması ve anlaşmaya varması gerektiğini öne sürdü.

Amerikan yerlileri Kovid-19 riskine daha açıklar çünkü toplumun geri kalanına kıyasla çok daha yüksek astım, kalp hastalıkları, yüksen tansiyon ve şeker hastalıkları oranlarına sahipler.

Aynı zamanda ölümcül virüslerle çetin bir geçmişleri bulunuyor. Avrupalı göçmenlerin Amerika'ya getirdiği çiçek virüsü ve diğer virüslerin Amerikan yerlilerinin yüzde 90'ını yok ettiği tahmin ediliyor. Hakemli akademik dergi American Indian Quarterly'de 2014'de yayımlanan bir çalışmaya göre,1918 İspanyol Gribi salgını Amerikan yerlilerini halkın geri kalanına göre dört kat daha fazla etkiledi.

Federal hapishanede bulunan bir Cheyenne Nehri Siyu Kabilesi'nin üyesinin de Kovid-19 nedeniyle öldüğü bildirildi. Güney Dakota'da toplamda 3 bin 100'den fazla koronavirüs vakası bulunuyor ve 31 kişi hayatını kaybetti.

 

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU