Arizona Valisi tecridin sürmesini savunan uzmanları işten çıkartıp önlemleri azalttı

Vali Doug Ducey, eyaletin "doğru yönde ilerlediğine" inansa da bilim insanları koronavirüs vaka sayısında zirveye iki hafta olduğunu söylüyor

Arizona Valisi Doug Ducey, 5 Mayıs 2020 Salı günü Phoenix Sky Harbor Havaalanı'na gelen ABD Başkanı Donald Trump'ı selamlıyor (AP)

Eyaletin verilere dayanan kararlar alacağına dair söz verilmesine rağmen Arizona, virüsün henüz zirve yapmadığı tahminini yürüten bir grup bilim insanıyla işbirliğini sona erdirdi.

Cumhuriyetçi Partili Vali Doug Ducey, eyaletin "doğru yönde ilerlediğini" söyleyerek bazı işletmelere yönelik kısıtlamaların yakında kaldırılacağını duyurdu.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Ancak uzmanlardan oluşan ekip, eyaletin Ducey'nin inandığı yönde gitmediğini ve koronavirüs vakalarında henüz zirveye ulaşılmadığını, en az iki hafta sonra 22 Mayıs'ta ulaşılabileceğini düşünüyor.

Buna rağmen pazartesi akşamı, ABD Başkan Donald Trump'ın eyaleti ziyaret etmesinden bir gün önce Arizona Eyalet Sağlık Departmanı, Arizona Üniversitesi ve Arizona Eyalet Üniversitesi'nden 23 gönüllü uzmandan oluşan grubun çalışmasını sonlandırdı.

Washington Post, Arizona Sağlık Hizmetleri Departmanı'nın Halk Sağlığı İstatistikleri Bürosu Başkanı Steven Bailey'nin ekibe gönderdiği e-postada şunları söylediğini bildirdi: "Departman başkanlığı, tahmin ve modellemeyle ilgili mevcut tüm çalışmalarımızın 'durmasını' istedi."

Talimat, Vali Ducey Kovid-19'un yayılmasını durdurmak için işletmelere getirilen bazı kısıtlamaları kaldırdığını açıklamasından birkaç saat sonra geldi.

Cuma gününden itibaren berber ve kuaförler, doluluk kısıtlamalarıyla ve bez maskeler de dahil geliştirilmiş hijyen protokolleriyle randevu alarak hizmet vermeye devam edebilecek. Pazartesi itibarıyla restoranlar ve kafeler, müşterilerin içeride yemek yemesine de sınırlı doluluk oranıyla izin verebilecek.

Arizona'da 30 Mart'tan bu yana evde kalma kararı uygulanıyor ve bu karar,  geçen hafta vali fikrini değiştirmeden önce 15 Mayıs'a kadar uzatılmıştı. Ducey daha önce şunları söylemişti: "Bugün olduğumuz noktayı hak ettik ve bunu mahvetmeyeceğiz."

Akademisyenlerden oluşan ekibin önerileri yerine yetkililer, Federal Acil Durum Yönetim Ajansı (FEMA) gibi federal kurumların "gerçek zamanlı" veri ve modellemelerine güveneceğini açıkladı.

Sağlık Hizmetleri Departmanı Direktörü Dr. Cara Christ, Arizona Republic'e yaptığı açıklamada bu verilerin "eyaletin geldiği noktayı gerçekten temsil ettiğini" ve gönüllü ekipten "kısa süreliğine" durmasının istendiğini söyledi.

ABD Başkanı Trump, eyaletlerin ekonomilerinin bir kısmını yeniden açmaya başlamasını teşvik ederken salı günü Phoenix'e yaptığı ziyarette "bazı kişilerin kötü etkileneceğini" kabul etmişti.

Google'ın topladığı verilere göre perşembe günü itibarıyla Arizona'da onaylanmış 9 bin 707 koronavirüs vakası ve 426 ölüm kaydedildi.

 


*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu
 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU