Aktif Kovid-19'lu sayısının hızla düştüğü İspanya'da ölü sayısı 26 bin 299’a yükseldi

İspanya Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasına göre, ülkede Kovid-19 hastalarında toplam vaka sayısı 222 bin 857'ye ulaştı

Fotoğraf: Reuters

Yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) en çok etkilediği ikinci ülke olan İspanya’da salgının son bilançosu açıklandı.

Sağlık Bakanlığının verilerin göre, ülkede dün 213 olarak açıklanan günlük ölüm sayısı bugün artarak 229 oldu. Böylece toplam can kaybı sayısı 26 bin 299’a yükseldi.

Bakanlık, PCR testlerine göre verdiği toplam vaka sayısının ise son 24 saatte 1410 artışla 222 bin 857'ye çıktığını açıkladı.

Diğer yandan Kovid-19 teşhisi konulan hastalarda iyileşme sayısı da son 24 saatte 2 bin 637 artışla 131 bin 148'e çıktı. Hastaların yarısından fazlasının iyileştiği ülkede aktif hasta sayısı 91 bin 709’a düştü.

Salgının en fazla görüldüğü yer olan Madrid'de ölü sayısı düne nazaran 48 artışla 8 bin 552 olurken, hastanede tedavi gören yeni vaka sayısının da 145 artışla 41 bin 304'e çıktığı bildirildi.

Kademeli normalleşme takvimi Madrid'de istifa ve tartışma getirdi

Bu arada İspanya'da Kovid-19 ile mücadelede açıklanan kademeli normale geçiş sürecinde, salgının en çok görüldüğü başkent Madrid'in de 11 Mayıs'ta ikinci aşama olan "1. seviyeye" geçme kararı alması tartışmalara neden oldu.

Madrid özerk yönetim hükümeti, ekonomik sebeplerden dolayı "1. seviyeye" geçişin gerekli olduğunu savunurken, bu karara karşı çıkan Madrid Kamu Sağlığı Direktörü Yolanda Fuentes istifa etti.

Fuentes, Madrid'in mevcut şartlarda "1. seviye"ye geçmesinin en az bir hafta daha ertelenmesi gerektiğini belirtti.

Madrid Özerk Hükümet Başkanı İsabel Diaz Ayuso da "Tıbbi bir kriter her zaman en ihtiyatlı konumda olmaktır. Konu olası ikinci dalga salgını önlemek ise o zaman sonsuza kadar evde kalmak zorundayız. Biz salgını kontrol altına aldık ve sağlık sistemimizi güçlendirdik. Ne yaptığımızı biliyoruz." diyerek aldıkları kararı savundu.

İspanya Başbakan Yardımcısı Pablo İglesias ise salgının yoğun olduğu bölgelerde kademeli normalleşme takviminin daha yavaş olması gerektiğini vurgulayarak, Madrid özerk yönetimini "insan hayatıyla oynamakla" suçladı.

İspanya'da Madrid'in ardından Kovid-19'un en fazla görüldüğü Katalonya ve Castilla y Leon özerk yönetimleri ise 11 Mayıs'ta "1. seviye"ye geçme talebinde bulunmayarak, ülkedeki 17 özerk yönetim arasında ikinci aşamaya geçmeyecek bölgeler olarak öne çıktı.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU