IKB Parlamentosu'ndan bir ilk: "Muhalif" vekil Soran Ömer’in dokunulmazlığı kaldırıldı

Irak Kürdistan Bölgesi Parlamentosu, İslami Toplum Partisi Milletvekili Soran Ömer’in dokunulmazlığını kaldırdı. Ömer, Başbakan Barzani’yi yolsuzlukla suçlamıştı

IKB Parlamentosu muhalif Soran Ömer’in dokunulmazlığını kaldırdı / Fotoğraf: IKB Parlamentosu

Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) Başsavcılığı, Kürdistan Demokrat Partisi’nden (KDP) Omed (Ümit) Hoşnav, Değişim Hareketi’nden (Goran) Ali Heme Salih ve Şirin Emin ile İslami Toplum Partisi’nden (Komel) Soran Ömer’in dokunulmazlıklarının kaldırılması istemiyle parlamentoya fezleke gönderdi.

Parlamento, 4 milletvekilinin dokunulmazlık dosyasını görüşmek üzere 58 üyenin katılımıyla toplandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hoşnav’ın dokunulmazlığının kaldırılması için yapılan oylamada 3 “evet” oyu çıkarken, Salih ve Emin için yapılan oylamada ise 4 “evet” oyu kullanıldı.

3 milletvekilinin de dokunulmazlığının kaldırılması reddedildi. 

57 vekil "evet" oyu kullandı

Ancak IKB Başbakanı Mesrur Barzani’yi yolsuzlukla suçlayan İslami Toplum Partisi (Komel) Milletvekili Soran Ömer’in oylamasından durum farklı oldu

Parlamentoda hazır bulununan 58 üyeden 57'si "Evet" oyu milletvekili Ömer'in dokunmazlığının kaldtırılması yönünde oy kullandı

Oturumda Kürdistan Demokrat Partisi’nin yanı sıra etnik ve dini azınlıklar kotasından parlamentoya giren milletvekilleri hazır bulundu.

Dokunulmazlık oturumuna koalisyon hükümetinin ortakları Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve Goran (Değişim) Hareketi ile muhalefet cephesinde bulunan Komel ve Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgirtu) milletvekilleri katılmadı. 

KYB yayımladığı yazılı açıklamada, parlamento içindeki partilerin farklılığına ve ifade özgürlüğüne inandıkları için oturumu boykot ettiklerini belirtti. 

Başbakan Barzani’yi yolsuzlukla suçlamıştı

Komel Milletvekili Soran Ömer, daha önce Irak Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani'nin yolsuzluk yaptığını ve şirketleri olduğunu ileri sürmüştü. 

Bunun üzerine Barzani de Ömer'e iddialarını kanıtlamasını, aksi takdirde kendisini mahkemeye vereceğini bildirmişti. 

Mahkemeye verilen Ömer'in Barzani'ye yönelik suçlamaları hakkında yargılanması için parlamento tarafından dokunulmazlığının kaldırılması gerekiyordu. 

Bilindiği kadarıyla IKB Parlamentosu'nda bir ilk yaşanmış oldu. Parlamento kurulduğu tarihten bu güne kadar ilk kez bir milletvekilini dokunulmazlığını sona erdirdi

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU